Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Mail
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sign
Czesc, zrobilem juz system logowania/rejestracji ( oczywiscie nie do końca samemu ) biggrin.gif
no i mam teraz taki problem, że w miejsce maila moge wpisac co chce, cyfry, wszystko. np. dsahduashd i też się zarejestruje.
Co zrobic, żeby musiało byc chociaz w tym znak @ ?

Co do drugiego problemu, to pogombinowalem sam i wyszło mi coś takiego.
  1. if (mysql_num_rows(mysql_query("SELECT email FROM uzytkownicy WHERE email = '".$email."'")) == 0)

Poprawne to jest ?
Boshi
Po stronie HTML input typu email - całkowicie podstawowe zabezpieczenie- generalnie nie chroniące przed niczym.

Po stronie PHP http://php.net/manual/en/filter.examples.validation.php
Sign
Z drugim problemem sobie poradzilem, ale z tym blokowaniem, żeby nie mozna bylo pisac byle czego w mailu to nie rozumiem, da sie cos zrobic ?
Boshi
Nie jest, po co ci tam sprawdzanie jakiegoś warunku? Co zamierzasz osiągnąć tym zapytaniem?
Sign
Chodzi o to, żeby sprawdzało przy rejestracji czy w bazie jest już podany przy rejestracji email i dziala.
Boshi
Jeżeli chodzi o składnie to będzie chodziło (patrząc teoretycznie) a jeżeli chodzi o samo rozwiązanie to z punktu bezpieczeństwa jest błędne. Przeżuć się na PDO albo mysqli.
Chociaż zapisałbym to tak;

1. $result=mysql_query("SELECT email FROM uzytkownicy WHERE email = '".$email."'"))
  2. $row=mysql_num_rows($result);
  3. if ($row>0) //jest taki email

mogę się mylić- dawwno ale to bardzo dawno nie korzystałem z tych funkcji.
ozzy1988
Niewiem czy dobrze rozumiem ale możesz to osiągnąć zapytaniem:
  1.  
  2. $sql = "SELECT `email` FROM `TABELA_USEROW` WHERE `email` = '".$email_z_formularza."'";
  3. if(mysql_query($sql)){echo "Podany e-mail jest juz zarejestrowany";}

Turson
@ozzy1988, Twój warunek będzie zawsze prawdziwy jeżeli zapytanie jest poprawne, więc to nie załatwia sprawy
ozzy1988
Racja, przepraszam za błąd kol. Boshi wyraził to poprawnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.