Mam skrypt w ktorym sa galerie a w nich fotografie... uzytkownik moze do kazdej z fotografii dodac komentarz... chcialbym wyswietlic na stronie glownej 5 najnowszych komentarzy z bazy danych... i to nie stanowi porblemu dla mnie... sprawa jednak komplikuje sie poniewaz administrator ma w swoim panelu mozliwosc ukrywania niektorych fotek i wowczas wypadalo by zrobic tak aby na stronie glownej wsrod 5 ostatnio dodanych komentarzy nie bylo komentarzy do fotek ktore zostaly ukryte!
jest baza o nazwie fotki oraz baza o nazwie komentarze. Za to czy fotka jest ukryta czy nie odpowiada w bazie fotki kolumna pub ktora moze miec wartosc 'y' lub 'n' (y - fotka jest widoczna, n - fotka jest ukryta)... w bazie o nazwie komentarze sa miedzy innymi takie pola jak idfotki (czyli identyfikator fotografii do ktorej dodano komentarz) oraz pub ktory informuje czy administrator zatwierdzil dodany komentarz czy nie (wartosci podobne jak w przypadku fotek - 'n' - komentarz ktory nie jest publikowany, 'y' - zatwierdzomny i opublikowany)
Moje zapytanie wyglada tak jak na ponizszym przykladzie i poprawnie wyswietla 5 ostatnich opublikowanych komentarzy. jak je zmodyfikowac tak aby eliminowalo komentarze do fotografii które zostaly ukryte (czyli mają fotki.pub='n')...
<?php $zad=pSQL(\"select * from komentarze where komentarze.pub='y' order by komentarze.data DESC limit 5\"); ?>