Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][Laravel5] Błąd sesji przy logowaniu (session; auth)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ShadowD
Od dawna korzystałem z Laravel'a od niedawna zaś w wersji 5. Mam dość duży problem z autoryzacją - objawia się usunięciem sesji w momencie logowania.

Flow:
* Dodaję do sesji test = tt
* echo s.test daje wynik tt
* refesh strony
* używam Auth:loginUsedId
* user jest zalogowany
* refesh strony
* brak zmiennej s.test i brak zalogowanego usera

Problem znalazłem w 2 miejscach w sieci:
http://stackoverflow.com/questions/2405323...-redirect-pages
http://laravel.io/forum/03-10-2014-authent...lls-the-session

Niestety nie rozwiązują problemu.

Całą aplikację przepisałem kawałek po kawałku na nowy czysty projekt Laravela - wszystko działało, ale tylko na jednym vhoscie (z ssl jak i bez), na drugim wszystko jak na up - czyli rozwala sesję przy logowaniu. Próbowałem dogłębnie analizować czemu tak się dzieje, po wyczyszczeniu cache frameworka (compail.php) przestał działać też pierwszy vhost i nawet wracając do zmian z momentu gdy to jeszcze działało (bez pliku compail.php, go nie mam w gicie) nadal nie działa.

Jestem pewny że wszystkie pola mam jak w standardowej migracji tabeli users (dodawałem tylko kolejne pola). Nie używam wogóle opcji getAuthName (czy podobna nazwa, nie pamiętam z pamięci). Nawet zmusiłem się do użycia i dodałem w nim jak i w primary key inną kolumnę, też unikatową - problemy jak wyżej.

Jako że kod nie działał, potem po przyklejeniu kody kawałek po kawałku działał w części by po wyczyszczeniu cache przestać działać wogóle - nie mam pojęcia co tam się dzieje. Spędziłem nad typ już z 10h dokładnie analizując sesję itd. Nie ma tam nic nadzwyczajnego, właśnie poza faktem czyszczenia wszystkich sesji po próbie logowania. Ciekawostką jest też że _token również się zmienia za każdym razem gdzie w kodzie występuje pochodna od Autch:login - czyli to też pewnie działa na sesji.

Czy ktoś się z tym problemem spotkał?

Dodam jeszcze, że domenę dla sesji nie miałem ustawionej, ustawienie nic nie zmienia w problemie (zmieniało jeszcze za czasu działania pierwszego vhosta - powodowało, że nie działał gdy byłą inna niż owy vhost).
Pyton_000
Pokaż testowy kod.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.