Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak zabezpieczać stronkę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
followc
Witam,
ku końcowi dobiega najbardziej skomplikowany (choć dla wprawionego php-owca jest absolutnie banalny, tego świadomość mam pełną) projekt. Przyszedł czas na zabezpieczanie. To co zastosowałem to znane mi htmlentities przy odbieraniu POSTów i mysql_real_escape_string przy zapisach do bazy danych. Czy jeszcze w jakiś sposób zabezpiecza się standardowo różne operacje? Gdzie mogę znaleźć wartościową wiedzę?
nospor
Zabezpieczenie stron to pojecie bardzo szerokie a to co ty tutaj wymieniles to nadaje sie tylko do kosza.

Po pierwsze: strone sie zabezpiecze od poczatku, a nie na jej koncu.
Po drugie: skoro uzywasz mysql_real_escape_string, znaczy ze uzywasz funkcji mysql_ - wielki BLAD. Juz dawno powinienies jechac na PDO
Po trzecie: htmlentities przy odbieraniu POSTów ? Ze niby po co?
followc
No dobra, są to zawsze już jakieś informacje do poszukiwańbiggrin.gif
Damonsson
Przejrzyj sobie chociażby OWASP TOP 10: https://www.owasp.org/index.php/Top_10_2013-Top_10
followc
No dobrze, czyli ku końcowi to jednak jeszcze daleko, sporo do ogarnięcia zupełnie nowego tematu. Dzięki za podpowiedzi!
by_ikar
Cytat(nospor @ 8.09.2015, 22:30:27 ) *
Po trzecie: htmlentities przy odbieraniu POSTów ? Ze niby po co?

No co ty, nie widziałeś nigdy pętli na POST/GET z htmlspecialchars/htmlentities ? Nie takie potworki się widziało biggrin.gif
nospor
Widzialem... dlatego sie pytam PO CO?? To ze jedni piszą potworki, nie znaczy, że inni nadal muszą powtarzac bledy sprzed tysiaca lat tongue.gif
matysek83
Do zmiennych pre definiowanych możesz dodać $_POST['przyklad'] = filter_var($_POST['przyklad'], FILTER_SANITIZE_STRING);

http://stackoverflow.com/questions/2339212...itize-string-do
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.