Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML][PHP]netbeans nie pokazuje polskich znakow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artek
Konkretnie:
1. pisałem w sublime
2. odpaliłem to w netbeansie
3. w przegladarce były ok polskie znaki, ale w netbeansie krzaczki
4. jeśli wprowadziłem polskie znaki w netbeansie, to znaki zapytania w przegladarce widac

co zrobic moge, zeby piszac w netbeansie np. w pliku html, to by pokazywaly sie polskie znaki wprowadzone? ogolnie projekt jest w phpie pisany
viking
Ustaw odpowiednie kodowanie znaków w edytorze. W jakim zestawie pisałeś w sublime?
artek
Cytat(viking @ 26.10.2015, 09:40:07 ) *
Ustaw odpowiednie kodowanie znaków w edytorze. W jakim zestawie pisałeś w sublime?

Nie potrafię powiedzieć, bo nie wiem, o jaki zestaw chodzi, o zestaw znaków?
viking
Ze znakami masz problem więc tak, o zestaw znaków chodzi.
artek
Cytat(viking @ 27.10.2015, 07:58:34 ) *
Ze znakami masz problem więc tak, o zestaw znaków chodzi.

Nie mogę tego sprawdzić, nie wiem gdzie w sublime. Czy zrobiłem poprawnie, tworząc nowy projekt w netbeansie i następnie ctrl+c, ctrl+v i edit szlaczków na polskie znaki? kodowanie po drodze ustawiłem UTF-8
Pyton_000
Sublime = Ustaw w User Config:

"show_encoding": true,
"show_line_endings": true,

Będziesz miał na dole po prawej na pasku pokazane aktualne kodowanie pliku i jakich końców linii używa
viking
Domyślnie Netbeans ma UTF-8 i tego powinieneś się trzymać na stronach. Raczej nie używa się już ISO-8859-2 a na pewno nie Windows 1250. Dla pewności jeszcze odpowiedni nagłówek po stronie serwera, jeśli to czysty HTML to meta tagi deklarujące kodowanie.
artek
Cytat(viking @ 27.10.2015, 08:41:28 ) *
Domyślnie Netbeans ma UTF-8 i tego powinieneś się trzymać na stronach. Raczej nie używa się już ISO-8859-2 a na pewno nie Windows 1250. Dla pewności jeszcze odpowiedni nagłówek po stronie serwera, jeśli to czysty HTML to meta tagi deklarujące kodowanie.

Właśnie metatagi mam, ale nie działały i wiedziałem, że to problem migracji, teraz chyba wszystko będzie działało, a sublime już mi nie potrzebny, więc idzie w odstawkę smile.gif
Pyton_000
Jeszcze za nim zatęsknisz wink.gif
artek
Cytat(Pyton_000 @ 27.10.2015, 09:03:29 ) *
Jeszcze za nim zatęsknisz wink.gif

dlaczego? programuję w backendzie, więc sublime średnio się nadaje
Pyton_000
Ja też, i uważam że jest równie dobry co Vim, a i nie ustępuje dobrym IDE.
artek
Cytat(Pyton_000 @ 27.10.2015, 10:49:33 ) *
Ja też, i uważam że jest równie dobry co Vim, a i nie ustępuje dobrym IDE.

Ogólnie używam windows+netbeams w pracy i do linuxa sie przymierzam, a sublime uzywalem do plikow html i css
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.