Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Polskie znaki - przenosiny serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matkuz
Witam,

zapoznałem się z tematem ,,Polskie znaki" ale nie poskutkowało tzn. :
przeniosłem bazę danych z localu na inny serwer i polskie znaki przestały działać...

Teraz zmieniłem:
Kodowanie oraz metodę porównywania napisów dla bazy danych zmieniamy na utf8_unicode_ci --> to samo zrobiłem dla każdej tabeli.

Niestety nadal - jak chce wpisać jakiś polski znak w phpmyadmin dostaje error - co robię źle, jak to poprawić?
Jakiś pomysł?

Wiem, że temat po raz n-ty ale przeglądam inne tematy, zmieniłem sposób kodowania i nic... nie umiem sobie z tym poradzić sad.gif
mizii
a jakie kodowanie miales na localu?
sprawdz w phpmyadmin na localu i takie same ustawienia przy imporcie na nowym i powinno byc po problemie.
matkuz
na localu miałem latin2, ale teraz doszło trochę danych i powrót byłby kłopotliwy wink.gif Chodzi o zapisanie z poziomu phpmyadmin zwykłego polskiego znaku aby nie pojawiał się ten błąd smile.gif Ktoś, coś? Pierwszy raz mam tak trywialny błąd :/
Tomplus
Jak wygląda twój kod który służy do połączenia z bazą danych?
ustawiasz połączenie utf8 czy unikasz ustawiania SET NAMES 'utf8'?
matkuz
tak jak wspomniałem problem może nie leżeć po stronie php ponieważ w zwykłym phpmyadmin nie jestem w stanie wpisać znaków polskich więc z php aktualnie ma to chyba mało wspólnego? wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.