Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Problem z polskimi znakami - strona, czy baza?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hevelius
Cześć,
Jestem na etapie stawiania strony. W jednym, kluczowym miejscu w całym serwisie, nie mam możliwości wstawienia polskich znaków, zamiast nich wyświetlają sie znaki zapytania. Dzieje się to niestety w miejscu nagłówka [h1/h2] strony głównej. Co najśmieszniejsze na tej samej stronie (niżej) nagłówki h3 i h2 wyświetlają się poprawnie z polskimi znakami, podobnie z resztą jak cała pozostała zawartość serwisu. Stawiam, że może to być wina motywu na stronie, ale może to kwestia zmiany sortowania bazy danych?
Z góry dziękuję za pomoc.
Kshyhoo
Twój kod jest zbyt cenny, żeby go nam pokazać?
hevelius
Cytat(Kshyhoo @ 1.11.2015, 13:44:03 ) *
Twój kod jest zbyt cenny, żeby go nam pokazać?

Absolutnie nie, powiedz mi tylko co dokładnie Cię interesuje (wybacz amatorowi) - źródło strony głównej (ctrl+u), index.php, może któregoś konkretnego pliku z serwera? Może być pomocne podanie ustawień bazy danych? Jestem w chwili obecnej już poza domem, wrócę za około 2-3h, wtedy podzielę się czym chcesz.

Poziom mojej niewiedzy może dołować, sory... cóż... każdy jakoś zaczynał.

Wiem też, że temat polskich znaków się przewija, ale nie mogłem znaleźć takiego przypadku, żeby na tej samej stronie, te same właściwie nagłwki wyświetlały i nie wyświetlały polskie litery.

Tomplus
1. sprawdź kodowanie META w szablonie
2. sprawdź kodowanie samych plikó
3. sprawdź kodowanie połączenia z bazą danych (czy jest taki sam)
4. sprawdź kodowanie kolumn bazy danych.
hevelius
Cytat(Tomplus @ 1.11.2015, 15:10:50 ) *

Nareszcie wiem o co chodzi smile.gif posprawdzam to wszystko i dam znać, dzięki

Cytat(Tomplus @ 1.11.2015, 15:10:50 ) *

Przyjacielu! Jestem Twoim dłużnikiem smile.gif Niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi biggrin.gif

pkt 1-3 wszystko było ok
pkt 4 - tabela z zawartością - cała ok, ale w strukturze, tittle było ustawione na latin1_swedish_ci, po zmianie na utff8_polish jest jak należy.

Dzięki jeszcze raz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.