Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kramot
Pozdrawiam na poczatek. Wielka prosba - czy ktos z was potrafi mnie naprowadzic gdzie moge znalesc jakies info lub przyklady w temacie organizacji sesji opartych na klasach questionmark.gifquestionmark.gif

Chcialbym zeby to wygladalo mniej wiecej tak.....

1. <?php
  2. if ($uzytkonwicy > 0)
  3. {
  4. //rozpoczecie sesji i tutaj czekam na wskazowki bo.... 
  5.  $HTTP_SESSION_VARS['uzytk'] //....niedziala
  6.  
  7. //uzytkownik sie zalogowal i rozpoczal sesje
  8. }
  9. ?>

otwiera sie strona glowna oparta na klasie w ktorej jest funcjaq wyswietlajaca poszczegolne jej czesci i tak......
  1. <?php
  2. function wyswietl()
  3. {
  4. if //sesja zostala przekazana -  to jest 2 miejsce gdzie oczekuje od was pomocy :)
  5. {
  6. wyswietl to 
  7. wyswietl tamto
  8. }
  9. else
  10. {
  11. echo zaloguj sie
  12. }
  13. }
  14. ?>

Pisalem z pamieci wiec napewno sa jakies bledy. Jak widzicie pisalem rowniez bardzo skrotowo ale wg mnie ogolny zarys oddalem. Chodzi mi tylko o przekazanie sesji. Moze funcja wyswietl powinna miec jakies konkretne paramety np Wyswietl($wartosczmiennejsesji) lub cos takiego questionmark.gifquestionmark.gif?

Jeszcze raz pozdrawiam.
sf
Używa się teraz $_SESSION bo to co przedstawiłeś już jest stare i nie zalecane winksmiley.jpg $_SESSION jest glabalną zmienną więc nie wiem co masz na myśli mówiąć przekazywać skoro i tak wszędzie jest dostępna. Można sprawdzać czy istnieje, albo czy zawiera to czego się spodziewamy. Co do przykładów to jest trochę na phpclasses.org z tego co widziałem winksmiley.jpg Nic tylko oglądać, sam to ostatnio robie i może coś wywnioskuje mądrego, albo i nie ...
kramot
wielkie dzieki party.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.