Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Rozbudowane drzewo kategorii i optymalne rozwiązanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Poszukuję wydajnego i optymalnego rozwiązania dla stworzenia dużego drzewa kategorii w skrypcie (duża ilość kategorii, duży stopień 'zagłębienia' podkategorii) - czy możecie mi doradzić najlepsze rozwiązanie które nie obciąży zbyt mocno serwera? Do kategorii będą przyporządkowywane artykuły;

Z góry dzięki za propozycje;
Pozdrawiam
nospor
Drzewko IP
JamalBIG
Dzięki za odpowiedź, znalazłem jasne wytłumaczenie tego na stronie http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...i-php-metoda-ip

Jednak nie wiem w jaki sposób będzie wyglądało zapytanie do DB o jakiś np. artykuł z danej kategorii - jak ma wyglądać zapytanie jeżeli wchodzę do kategorii głównej a artykuł mam głęboko w któreś podkategorii (np. 10-ty poziom zagłębienia)?
nospor
Wiesz, sciezke IP mozesz tez dodawac do artow. Wtedy bez zadnego problemu znajdziesz artykul ktory cie interesuje i nie bedziesz musial bawic sie w laczenia po kategoriach
JamalBIG
Racja wink.gif ale ciągle dręczy mnie kwestia 'wydajności' przy naprawde rozbudowanych drzewach kategorii (takie np. jak mają duże serwisy aukcyjne), takie IP w artykule będzie miało baardzo długą ścieżkę, czy nie spowoduje to długiego wczytywania strony?
Pyton_000
Nested set Twoim wybawcą.
nospor
Cytat
zy naprawde rozbudowanych drzewach kategorii (takie np. jak mają duże serwisy aukcyjne),
Moglbys podac przyklad tejze duzej sciezki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.