1. To jak wyświetlić dane z bazy - chciałem stworzyć proste forum na którym użytkownicy będą mogli dodawać swoje posty (potem może również komentować).
Nie mam doświadczenia z tablicami asocjacyjnymi i przydała by mi się tu pomoc. Nie wiem w jaki sposób mogę przelecieć po kilku rekordach tabeli, a konkretniej po rezultacie zapytania do bazy danych.
Klasa Show
<?php require 'classes/data_base.php'; class Show{ public $db; function db(){ $class_db_file = 'classes/data_base.php'; require_once($class_db_file); $this->db = new data_base(); } else{ exit; } } //nie działa jeszzcze function show_posts(){ //nawiązuje połączenie z bazą danych, jeśli się uda to if ($this->db->connect()){ $sql = "SELECT * FROM `posts`"; } } } ?>
Forum.php
<?php { } } ?> <html> <head> <title>Dodaj post</title> </head> <body> <button> <a href="dodaj_post.php">Dodaj post</a> </button> <button> <a href="index.html">Home</a> </button> </body> </html> <?php include 'classes/show.php'; $show= new Show(); $show->db(); $show->show_posts(); ?>
2. Przy użyciu funkcji którą napisałem zwraca mi tajemniczy ciąg znaków, nie mam pojęcia co to i z czym są związana ale na pewno pochodzą z funkcji, po usunięciu już ich nie ma. Załączam zrzut ekranu rezultatu dwóch powyższych listingów.

Chodzi mi głównie o to tajemnicze "ďťż" 5 to już id postu które wywołuje poprzez komendę echo. Jeśli ktoś wiedziałby skąd to pochodzi, byłbym wdzięczny za oświecenie.