marek71_33
31.01.2016, 21:37:28
Witam,
od pewnego czasu tworzę sobie CMS do własnych potrzeb. Chodzi mi po głowie myśl,
aby pliki (dokumenty pdf, docx i zdjęcia) które są wysyłane na serwer były połączone z konkretnym artykułem.
Tworzę tabelę w bazie w której zapisuję nazwy plików powiązane z konkretnym wpisem (newsem, artykułem) na stronie.
Wówczas kasując artykuł usuwam również pliki z serwera i zapobiegam zaśmiecaniu.
Proszę o ustosunkowanie się do tej koncepcji, czy to ma w sens? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki bardziej doświadczonych.
zakładając potrzebę takiej funkcjonalności ma sens, ale raczej rzadko się z tego korzysta
markonix
2.02.2016, 00:35:20
W bazie klucze obce pomagają utrzymać porządek (automatyczne usunięcie komentarzy artykułu w momencie usunięcia samego artykułu). Z plikami nie ma niestety jakieś automatycznego rozwiązania.
Jeżeli plik faktycznie przynależy tylko do jednego wpisu, nie jest używany w innych to jak najbardziej należy go modyfikować/usuwać wraz z artykułem.
@up to raczej autor wie, tylko ile razy jest potrzeba usunąć jakiś artykuł, raczej raz opublikowane zostaje na wieki
Pyton_000
2.02.2016, 09:10:04
W 99.99% przypadków tak

Co do usuwania plików to w przypadku FW wystarczy event "deleting" i tam usuwanie plików