woxala123
2.02.2016, 10:10:20
Witam mam taki plik który zapisuje dane o userze. Ale chcę jeszcze by zapisywał usera odwiedzanej strony. Ale coś mnie nie wychodzi. Proszę o podpowiedż.
Wszystko zapisuje lecz nie zapisuje usera w kolumnie `username`
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; //Przypisujesz Zmiennej IP.
$REQUEST_URI = $_SERVER['REQUEST_URI'];
$username = $_SESSION['MM_Username'];
$czas = date("H:i:s"); //Przypisujesz zmiennej czas. $data = date("d-m-Y"); //Przypisujesz Zmiennej Date..
$zapytanie = "INSERT INTO `ip` (`id`, `ip`, `czas`, `data`, `REQUEST_URI`, `username`) VALUES ('', '$ip', '$czas', '$data', '$REQUEST_URI', '$username')";//Przypisujesz zmiennej Zapytanie
rad11
2.02.2016, 10:15:01
http://php.net/manual/pl/function.mysql-errno.php dodaj mysql_error ponadto jeżeli kolumna id jest autoincrement i kluczem to nie musisz jej dorzucać do zapytania tym bardziej w ten sposób.
woxala123
2.02.2016, 10:23:27
Ale nadal nie zapisuje do bazy danych sesji usera do kolumny useranme.
rad11
2.02.2016, 10:24:51
A masz session_start() gdzieś? Bo tutaj to ja tego nie widzę.
woxala123
2.02.2016, 13:15:21
Mam wyżej. Ale tego nie kopiowałem.
A czyy idż tym tokiem myślenia żeby pobrać wartość sesji username z tabeli userlogin i wtedy zapisać z tymi pozostałymi danymi w tabeli ip?
Zrobiłęm już taką zmienną
$username = sprintf("SELECT * FROM userlogin WHERE username = %s", GetSQLValueString($colname_Recordset1, "text"));
Ale nadal nie zapisuje co tutaj jest grane?
Widzę że jest to ciężki temat by zapisać usera który odwiedzał naszą stronę
nospor
2.02.2016, 13:22:05
No wlasnie nie jest to wcale ciezki temat.... sprawdz co masz w tej sesji a nie kombinujesz jak kon pod gorke...
woxala123
2.02.2016, 13:32:27
Zadam nie mądre pytanko jak to zrobić?
nospor
2.02.2016, 13:34:22
Po co bierzesz sie za 'tak skomplikowane' rzeczy, skoro nie potrafisz jeszcze wyswietlic zawartosci zmiennej?? Moze wpierw by przerobic troche podstaw?
print_r($_SESSION);
Lektura obowiazkowa:
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie oraz przygotowac srodowisko pracy
woxala123
2.02.2016, 13:41:38
Sesja na pewno jest, gdyż wyświetla mi nazwa usera który jest zalogowany w swoim profilu, tylko chce by dopisywał się do tabeli ip jakie strony oglądał.
A może jego id dopisywać?
nospor
2.02.2016, 13:41:48
Ja sie nie pytam, czy sesja napewno jest czy nie... ja sie pytam, co ona zawiera...
print_r($_SESSION);
pokaz jej zawartosc.
woxala123
2.02.2016, 14:19:05
Okey zrobiłem plik estowy i pokazuje to:
Array
(
[MM_Username] => robert
[MM_UserGroup] =>
)
Okey zrobiłem plik estowy i pokazuje to:
Array
(
[MM_Username] => robert
[MM_UserGroup] =>
)
Z czasem trzeba też podpowiedzieć by zrobić plik testowy i wtedy wiadomo o co gra. Nie zawsze ktoś jest bystry tak jak wy.
nospor
2.02.2016, 14:55:27
Ja cie nie prosilem o plik testowy. Ja prosilem bys dal print_r($_SESSION); w pliku,ktory rzekomo ci nie dziala. Do tego nie trzeba byc bystrym, bez przesady
woxala123
3.02.2016, 09:40:22
Witam!
No cóż nospor podszedłem do tego tematu dziś na spokojnie i udało mi się to rozwiązać. Dobrze szedłem jednak tokiem perwszego skryptu który tu publikowałem ale teraz po modyfiakcji wygląda tak i działa. Jeszcze sprawdzę czy działa na serwerze zewnętrznym.
$user = $_SESSION['MM_Username'];
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; //Przypisujesz Zmiennej IP.
$REQUEST_URI = $_SERVER['REQUEST_URI'];
$czas = date("H:i:s"); //Przypisujesz zmiennej czas. $data = date("d-m-Y"); //Przypisujesz Zmiennej Date..
$zapytanie = "INSERT INTO `ip` (`id`, `user`, `ip`, `czas`, `data`, `REQUEST_URI`) VALUES ('', '$user', '$ip', '$czas', '$data', '$REQUEST_URI')";//Przypisujesz zmiennej Zapytanie
viking
3.02.2016, 10:00:26
Po co rozbijasz datę i czas na dwie wartości? Trzymaj to razem w bazie jako datetime albo timestamp. REQUEST_URI jest wartością niebezpieczną, narażasz się na atak.
woxala123
3.02.2016, 10:16:20
Wiem o tym na razie jest wszystko w razie testowania różnych opcji. Teraz będę zmieniał szybko bazę ip. Choćby datę i czas w jednej kolumnie trzymać itp. Dzięki viking za wskazówki.
Na pewno jeszcze będę miał parę pomysłów do realizacji i chętnie skorzystam z waszej wiedzy. Z góry dzięki za podpowiedzi i nie ważne czy może były złośliwe czy też nie. Ale dają torpedę by dalej poznawać tajniki php i sql. No i w końcu muszę jeszcze objąć rozumowanie pdo.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.