Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP][laravel 4] Jak odnieść się do kontrolera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miccom
Dzień dobry.
Buduję pierwszą moją aplikację w laravel 4 i zastanawiam się, jak rozwiązać element z tytułu tego posta.

W kontrolerze mam funkcje odpowiedzialne za wykonanie określonych zadań dotyczących usera i chciałbym je wyświetlić w szablonie lub przekazać do szablonu dane i w szablonie spreparować widok.

I moje pytania:

Czy przy Route:: mam odwołać się do funkcji tego kontrolera i przesłać do szablonu?
Jeśli tak: jak pobrać dane z kontrolera UserController z funkcji public function getData().

Proszę o pomoc:)

Pyton_000
Jeśli to twoja pierwsza aplikacja to zmień wersję na 5.1

https://laravel.com/docs/5.1/quickstart

Tam masz podstawy jak się poruszać.
miccom
Tak, wiem. Jeste wersja 5.1, wiem wiecej;)
Jest wersja 5.2
Rozpocząłem przygodę ogólnie z MVC a z niego najprzystępniej wygląda laravel 4.2

Poza tym, najwięcej tutków i informacji generalnie jest dla l4.2, dużo więcej niż l 5.2

Chcę się świadomie przesiąść na nowszą wersję, ale aby cokolwiek zdziałać i wiedzieć jak wykorzystać laravel 5- chcę poznać laravel 4.2

Wiem, może to niezrozumiałe, ale zanim zaczniesz czytać kryminały najpierw musisz nauczyć się czytać wogóle... Choć nikt nie mówi że kryminały są słabe.
I to zamierzam zrobić z laravel 4.2

To trochę tak jak uczyć się jeździć na motorze- ale koniecznie na Harleyu.

Nadal proszę o pomoc w powyższym smile.gif

A odnośnie laravel 5.1 mam taki oto kursik na oku.

kurs laravel 5.1

Niestety, nie wąłdam j. angielskim, stąd też mój wybór padł na laravel 4.
Więcej dokumentacji po polsku.

Ta, wiem że powinienem zacząć naukę od języka angielskiego itp.
Pyton_000
L4x jest bardzo szybo wypierane, a różnice L4 => L5 są doś spore.
Sam zaczynałem od 4.2 bodaj i powiem że po przesiadce na 5 jest dużo przyjemniej.

I tak, angielski must have smile.gif
IProSoft
Troszkę sam przeczysz temu co piszesz, bo skoro czytanie kryminałów zaczyna się od samej nauki czytania, to naukę programowania powinieneś zacząć od nauki języka angielskiego i to moim zdaniem jest warunek konieczny jeśli masz z tym jakieś poważniejsze plany.
Co do wersji to myślę, że każdy kto choć trochę miał w tym doświadczenia doradzi Ci zacząć od najnowszej wersji.
Pyton_000
Nie, bo w L5.2 są smaczki które trzeba zrozumieć w stos. do 5.1 (LTS).

Można w 5.2 latać ale jak przyjdzie obrabiać projekty w 5.1 to zaczną się nagle płacze czemu nie działa (np. bindowanie Modeli w metodach które w 5.2 jest out of the box, a 5.1 trzeba zadeklarować)
miccom
IProSoft,
Rozumiem i wiem że masz rację natomiast post nie dotyczy pomocy w wyborze wersji frameworka...

Mój wybór padł na laravel 4.2 i chciałbym zrobić ten projekt w pełni w laravel 4.2
A jak przyjdzie czas i ochota to przerobię go na laravel 5.8 bo pewnie i taki nadejdzie...

Poza tym...czy mój problem rozwiąże wersja 5.1 lub 5.2 lub jakakolwiek inna?
No właśnie.

Póki co chcę programować w laravel 4.2 i super by było, gdybyście byli skłonni mi pomóc w laravel 4 wink.gif choć mój problem bardziej dotyka programowania obiektowego niż jakiegokolwiek frameworka.

Jak chcesz się uczyć grac na gitarze, to sobie myslisz ze chcesz kupić tanią gitarę, coby grała.
I kolega muzyk doradzi Ci Gibsona, pójdziesz do sklepu muzycznego- no to tam tylko Ibanez... a ja chce się tylko nauczyć grac na gitarze.
I wiem że Ibanez to wypas, a i Gibson to samo, i każdy doświadczony gitarzysta używa czegoś lepszego niż ja chcę kupić... mimo to każdy zaczynał od zwykłego pudła.

Nadal proszę o pomoc w laravel 4.2
Pyton_000
Hehe dobra już dobra smile.gif Rozumiem Twój tok myślowy smile.gif
PS. Przesiadka z 4.x na 5x (konwersja) nie będzie taka bezbolesna smile.gif

Co do tematu:

routes.php
  1. Route::get('user/profile', array('as' => 'profile', 'uses' => 'UserController@showProfile'));

UserController.php
  1. class UserController extends Controller
  2. {
  3.  
  4. public function showProfile()
  5. {
  6. $data = ['jakies', 'dane'];
  7.  
  8. return \View::make('user.show', compact('data'));
  9. }
  10. }
miccom
OK,
Z uwagi na mało zawansowany poziom projektu szkoleniowego- przesiadłem się na laravel 5.2

Dziękuję za pomoc.
Temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.