Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2] Undefined class constant
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Daiquiri
Pracuje na dwóch klasach (B i A). Przez konstruktor klasy A wstrzykuje klasę B. Z poziomu klasy A korzystam ze stałych zdefiniowanych w klasie B.

Pseudokod:

1. namespace Acme\Klasa\B;
  2.  
  3. class KlasaB
  4. {
  5. const MY_CONST_1 = "value 1";
  6. const MY_CONST_2 = "value 2";
  7. }

1. namespace Acme\Klasa\A;
  2.  
  3. use Acme\Klasa\B;
  4.  
  5. class KlasaA
  6. {
  7. public function __construct(B KlasaB) {}
  8.  
  9. public function doSomething()
  10. {
  11. return KlasaA::MY_CONST_1;
  12. }
  13. }

Historia własciwa jest taka, ze zarówno po wywołaniu testów jak i przy użytkowaniu Symfony wita się ze mna blędem:
Kod
Fatal error: Undefined class constant MY_CONST_1 in  (...) on line (...)

Koncza mi sie pomysly co moze byc powodem.
starach
Nie dobierz tego źle, ale... sprawdź czy ścieżki i nazwy klas się zgadzają. tongue.gif

No innego powodu być chyba nie może.

Jak nie widzisz błędu to się zdrzemnij z 30 min. i spróbuj ponownie. Mnie pomaga hehe.
Daiquiri
Starach, oczywiście masz racje - to była jedna z pierwszych rzeczy, które sprawdziłam. Na początku wydawało mi się, ze to wina "mockowania"* klasy w testach, ale niestety błąd występuje nie tylko tam.

Niestety ścieżki i nazwy klas wydaja się być OK. Ba, prosiłam nawet o zerkniecie kolegę - tak dla pewności smile.gif.

*Przepraszam za udziwnienie językowe, ale nie znam polskiego odpowiednika.
com
Jak rozumiem to jest tylko przykład ale ja bym sprawdził to
  1. return KlasaA::MY_CONST_1;

bo tu masz A a powinno być B biggrin.gif
Daiquiri
OK. Wygląda na to, ze działa. Przepraszam za błędy w pseudokodzie, ale dopiero zaczynam dzień smile.gif.

Na pomoc przyszła druga kawa i agresywne usuniecie cache (rm -R). O dziwo błąd występował po usunięciu cache z poziomu konsoli, co uśpiło moja czujność.
com
no to super smile.gif nie ma za co, ale czasem wystarczy literówkę zrobić biggrin.gif było niedawno na offtopie wink.gif
no tam z tym cache to czasem szwankuje biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.