Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Wszykiwanie na podstawie wieku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bon16
Witajcie ponownie smile.gif
Mam do użytkowników i obeznanych programistów, którzy już mieli z tym do czynienia. A mianowicie, tworzę mały portal społecznościowy i zastanawiam
się nad najlepszym rozwiązaniem trzymania DATY URODZENIA oraz późniejszego wyszukiwania użytkowników na jej podstawie.

Czy dobrym wyjściem będzie zrobienie tego w taki sposób.
W bazie MySQL trzymam 3 pola przy każdym użytkowniku tj. day_birdhday, m_birdhday, y_birdhday
czy może lepszym rozwiązaniem jest zapisywanie w polu DATA tak: 1990-03-20 (yyyy-mm-dd)?

I ostatnie pytanie, jak później najlepiej wybrać użytkowników w przedziale np. od 20 do 40 lat?
Głównie aby było to optymalne smile.gif

Mam nadzieję, że nie zabrałem zbyt wiele cennego czasu a temat opisałem zrozumiale.
viking
Najlepiej odpowie dokumentacja http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/dat...-functions.html
Zapoznaj się np z funkcją YEAR()
bon16
Dziękuję bardzo, sprawdzam smile.gif
Jednak, czy ktoś z użytkowników nie miał styczności z zagadnieniem jak w temacie? I które opisane wyjście z pierwszego tematu będzie najlepsze.
Zapoznałem się z podanym odnośnikiem i nie wiem czy dobrze rozumuję, ponieważ mój angielski nie jest najlepszy ale chyba yyyy-mm-dd tak?
kayman
yyyy-mm-dd wydaje się najlepsze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.