Obelisk
16.03.2016, 17:48:46
Mam pytanie odnośnie konstrukcji linków. Czy istnieje jakiś łątwiejszy sposób na tworzenie tablic w GET? Tutaj jest prosty przykład:
Mam taki adres url:
serwis[samochody][daewoo][lanos]=1&serwis[samochody][daewoo][matiz]=2
To stworzy nam taką strukturę:
Kod
Array
(
[serwis] => Array
(
[ssamochody] => Array
(
[daewoo] => Array
(
[lanos] => 1
[matiz] => 2
)
)
)
Moje pytanie czy istnieje jakiś krótszy zapis url aby efekt był taki sam?
Kshyhoo
16.03.2016, 17:53:58
Witamy na Forum, zapoznaj się z panującymi to zasadami, żeby uniknąć blokady wątków.
Przenoszę.
Krótszy zapis? Co przez to rozumiesz?
Jeżeli dobrze rozumiem, to możesz zamienić nazwy na klucze tablicy i tak wyświetlać w linku.
Emyl
16.03.2016, 17:57:25
Obelisk
16.03.2016, 17:58:36
Nie rozumię powodu przenoszenia - nie jestem laikiem i znam trochę php. Wracając do tematu - Zależy mi na takiej strukturze tablic jaką przedstawiłem lecz jaki widzimy zapis url jest trochę przydługi i zdublowany, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość aby go skrócić zachowując taką strukturę jaka jest.
Cytat(Emyl @ 16.03.2016, 17:57:25 )

Dziękuję za próbę pomocy ale nie jest ona dla mnie gdyż ja chcę dowiedzieć sie czegoś na temat struktury urli oraz argumentów z parametrami, które można wykorzystać
markonix
17.03.2016, 02:02:49
Kod
?m=daewoo&s=lanos-1,matiz-2
Obelisk
17.03.2016, 14:55:47
Dzięki za kierunek ale Twój przykład tworzy tablice jednowymiarowe a mnie interesuje tablica wielowymiarowa.
viking
17.03.2016, 15:20:18
Takie dane zazwyczaj przesyła się POST zwłaszcza że są limity na długość adresu wynikające z konfiguracji serwerów i użytych przeglądarek. Jakieś patche typu Suhosin mogą dodatkowo blokować tablice.
Kshyhoo
17.03.2016, 15:25:11
Czy chcesz zrobić skracanie linków?
Obelisk
17.03.2016, 16:50:45
Cytat(Kshyhoo @ 17.03.2016, 15:25:11 )

Czy chcesz zrobić skracanie linków?
Patrz pierwszy mój post.
markonix
17.03.2016, 21:40:59
Niby jak chcesz to skrócić i po co?
Jeżeli masz jakiś wyraz i wartość to w jaki magiczny sposób miałoby dać się to zapisać za pomocą mniejszej liczby znaków?
Masz ala=1 teraz napisz mi algorytm, który zamiast 5 znaków użyje 3, troszkę logiki..
Jedyne co możesz robić to po prostu stworzyć swój string, który zinterpretujesz jako tablicę.
Mój przykład to nie jest żadna tablica tylko schemat danych, który zawiera tyle samo danych co przykład pierwotny.
Obelisk
17.03.2016, 22:37:14
W moim przykładzie jak widać jest tablica w tablicy a w Twoim przykładzie widzimy tablicę jednowymiarową zawierającą tylko i wyłącznie jedną tablicę z przypisanymi danymi. Pytam o strukturę url bo sie na niej nie znam może jest jakaś reguła która stworzy tablice w tablicy przy użyciu krótszego zapisu niż ten:
domena.pl/serwis[samochody][daewoo][lanos]=1&serwis[samochody][daewoo][matiz]=2
A czemu krótsza? A jak to będzie wyglądać dla Google?
Mam wrażenie że nikt nie czyta tematu dyskusji. Kolega wyżej mówi o tablicy jednowymiarowej z jednym argumentem ja natomiast mówię o tablicy wielowymiarową zawierającą kilka argumentów.
markonix
17.03.2016, 22:49:19
A ja mam wrażenie, że Ty nie umiesz czytać te zrozumieniem.
Napisałem wyraźnie, że mój zapis i zapis oryginalny zawiera te same dane tylko w innej formie.
Wreszcie chociaż napisałeś po co ten temat - dla wyszukiwarki Google.
A Google to jakiś mały chińczyk, dla którego istotne jest ile coś ma znaków czy to algorytm komputerowy?
Oczywiście są tam jakieś SEO linki ale to się ma do tego aby w linku zawierały się słowa kluczowe i były przyjazne dla oka.
Nie da się tego zrobić dla linków, które mają zawierać mnóstwo danych. Patrz przykłady typu Allegro po wybraniu szczegółowych atrybutów.
Można się bawić coś w stylu:
Domena.pl/serwis/daewoo-lanos+daewoo-matiz
Dla mnie niepotrzebna robota.
Obelisk
17.03.2016, 23:07:58
Tak wiem, że allegro też stosuje taki sam zapis w url i widzę, że chyba nie można skrócić zapisu skoro oni jeszcze tego nie zastosowali albo jeszcze o tym nie wiedzą. Mimo wszystko dziękuję wszystkim za pomoc.
Jaki krótszy zapis? jeśli chcą upakować słowa kluczowe w url to co im dbało by obcinanie tego.
a co za problem zrobić 3 tablice i je złączyć odpowiednio? Jak Ci się nie podoba serwis[samochody][daewoo][lanos], czy chociażby napisać funkcje do generowania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.