Adams644
17.03.2016, 13:18:49
Witam staram się zrobić walkę turową która będzie wykorzystywała JS dokładnie technologię AJAX lub jQuery albo nawet i dwie. moim problemem jest to że nie do końca rozumiem idee tego działania w powiązaniu tego z PHP MySql oraz HTML. Czy może jest ktoś w stanie wytłumaczyć strukturę i kolejność działania tych relacji miedzy tymi Językami programowania albo skierować na odpowiednie tutoriale ku temu? Dla Ciekawskich interesuje mnie zrobienie walki turowej pokazującą awatar danego gracza pod nim jego ilość życia no i odpowiedni przelicznik obrażeń dotychczasowy mam napisany tylko w PHP ale dla efektu chciałem stworzyć animację która będzię obrazowała przebieg walki. A Skrypt dotychczasowy pokazuje tylko końcowy dotychczasowy wynik. Dlatego też wirtualny przeciwnik będzie znajdował się w bazie mysql a jego atrybuty(wartości) będą pobierane z bazy na początku walki poczym występowała animacja a na koniec wysyłało zapytanie z wynikiem i uzupelnieniem wartości użytkownika względem wygranej lub porażki tak to widzę może jednak moje myslenie dzialania tego jest błędne i czekam na konkrety
Kshyhoo
17.03.2016, 13:20:32
Zapoznaj się z zasadami na Forum. Ten wątek zamykam, potem usunę.
Otwieram...
Adams644
17.03.2016, 14:37:11
Problem nadal nie rozwiązany.
viking
17.03.2016, 14:42:28
Cały
protokół HTTP to request / response. jquery to framework js, ajax to tylko technika komunikacji. Działa to tak samo jak twój dotychczasowy kod tylko że po stronie przeglądarki, więc można używać bez przeładowania strony.
nospor
17.03.2016, 14:43:44
Ppopraw tresc w pierwszym poscie na normalna, bez powiekszania to moze ktos to przeczyta
Adams644
17.03.2016, 14:57:13
Cytat(viking @ 17.03.2016, 14:42:28 )

Cały
protokół HTTP to request / response. jquery to framework js, ajax to tylko technika komunikacji. Działa to tak samo jak twój dotychczasowy kod tylko że po stronie przeglądarki, więc można używać bez przeładowania strony.
Więc jeżeli chciałbym wykorzystać technikę AJAX to jest możliwość umieszczania w niej zapytań do bazy danych czy musiał bym się powołać na wykonanie poleceń PHP po czym wykonywany wynik zwrócić w AJAX?
Geniesis
17.03.2016, 14:59:53
Korzystając z AJAX łączysz się z serwerem, tam (PHP) wywołujesz polecenie SQL i zwracasz wynik z powrotem do przeglądarki.
viking
17.03.2016, 15:17:05
Korzystając z MySQL 5.7 możesz teoretycznie pominąć serwer poprzez HTTP Plugin. Nie korzystałem, nie mam pojęcia jak to działa. Zazwyczaj PHP (poza ukryciem danych i załatwieniem sprawy choćby sesji) odpowiada za wygenerowanie danych do klienta (JSON, HTML, inne).
Adams644
17.03.2016, 15:37:00
Wydaje mi się że ten sposób może spowodować lagi na serwerze przy uruchomieniu skryptu przez kilkanaście osób czy więcej zastanawiam się nad rozwiązeniem ActionScript czy było by to lepsze rozwiązanie ?
viking
17.03.2016, 15:41:33
Dalej będziesz słał requesty. XHR to tylko jedno z możliwych rozwiązań. websockets, server-sent events
Adams644
17.03.2016, 15:44:40
Cytat(viking @ 17.03.2016, 15:17:05 )

Korzystając z MySQL 5.7 możesz teoretycznie pominąć serwer poprzez HTTP Plugin. Nie korzystałem, nie mam pojęcia jak to działa. Zazwyczaj PHP (poza ukryciem danych i załatwieniem sprawy choćby sesji) odpowiada za wygenerowanie danych do klienta (JSON, HTML, inne).
Tak w sumie masz racje JSON powinno rozwiązać sprawę a jeśli chodzi o generowanie połączenia z serwerem można wykorzystać skrypt połączenia z serwerem we flash co spowoduję płynne działanie
viking
17.03.2016, 15:52:09
Od flasha się odchodzi, trzeba mieć wtyczkę i inne problemy. I nic to nie zmieni pod względem wydajności.
Adams644
17.03.2016, 15:52:28
Cytat(viking @ 17.03.2016, 15:41:33 )

Dalej będziesz słał requesty. XHR to tylko jedno z możliwych rozwiązań. websockets, server-sent events
przekonałeś mnie bardzo mi sie podoba sposób działania server-sent events sam mogę określić kiedy ma zakończyć połączenie lub nadać tylko jeden kierunek szczerze nie znalazłem wcześniej tego rozwiązania Dzięki wielkie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.