potrzebuje wysłać kilkadziesiąt tysięcy maili, chciałem zapisać sobie wszystkie maile do spoola typu file (czyli do plików) i potem wysłać w cronie.
Problem jest taki że 200 maili do spoola ładuje sie 30min a ich wielkości są bardzo różne pomimo, że zawartość to pięć identycznych dla każdego maila obrazków w sumie ważących niecałe 200KB, a wielkości generowanych plików w spoolu wacha się od 50MiB do 247KiB jest to dla mnie niezrozumiałe :/
oto kawałek mojego kodu i config
swiftmailer: transport: "%mailer_transport%" host: "%mailer_host%" username: "%mailer_user%" password: "%mailer_password%" # spool: { type: memory } spool: type: file path: '%kernel.cache_dir%/swiftmailer/spool'
$baseurl = $request->getScheme() . '://' . $request->getHttpHost() . $request->getBasePath(); $message = \Swift_Message::newInstance(); $query = 'SELECT * FROM tabelka LIMIT 2000'; foreach($db->query($query) as $wiersz) { $nr_klienta = 'xxx; $secret = 'xxx; $emailTo = 'xxx; $message->setContentType("text/html") ->setSubject('Zapraszamy do ZZZ - nr klienta: '.$nr_klienta) ->setFrom('zzz@zzz.pl') ->setTo($emailTo) ->setReplyTo('zzz@zzz.pl') ->setBody($this->renderView('ZZZBundle:_emailViews:zzz.html.twig', array( 'topMail' => $message->embed(Swift_Image::fromPath($baseurl.'/bundles/zzz/images/topMail.jpg')), 'textMail_1' => $message->embed(Swift_Image::fromPath($baseurl.'/bundles/zzz/images/textMail_1.png')), 'textMail_2' => $message->embed(Swift_Image::fromPath($baseurl.'/bundles/zzz/images/textMail_2.png')), 'buttonMail' => $message->embed(Swift_Image::fromPath($baseurl.'/bundles/zzz/images/buttonMail.png')), 'bottomMail' => $message->embed(Swift_Image::fromPath($baseurl.'/bundles/zzz/images/bottomMail.jpg')), 'secret' => $secret ))); $message->getHeaders()->addTextHeader('X-MAILTAGS', ZZZ_TEST'); $this->get('mailer')->send($message); }
Domyślam się że coś namieszałem tylko co?
Nie wiem czemu nie mogę edytować tematu w zawartości mam same krzaczki więc piszę niżej

Dodałem do konfiga:
logging: false
Teraz jest o wiele lepiej 100 maili generuje się około minuty tylko nadal pliki są spore, chodź ich wielkość spadło o połowę.
Teraz 100 wygenerowanych w spoolu message waży 1GiB więc średnio 10MiB wiadomości, a powinna co-najmniej 20 razy mniej