Mimo dodania pętli for zamiast while wyświetla mi tylko jedno miejsce...
Jest to program na zaliczenie więc chyba nie ma to większego znaczenia, ale na przyszłość będę używał php 7:) Poza tym pewnie musiałbym pisać wszystko od nowa a trochę mi sie śpieszy.
Jeśli chodzi o miejsca w bazie danych to są wpisane tylko te zarezerwowane więc z tym liczeniem ilości miejsc przez zmienną $ile nie wyjdzie.
Znalazłem coś takiego jak SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS SQL_NO_CACHE i wyświetla mi wszystkie:
$result= mysql_query("SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS SQL_NO_CACHE * FROM rezerwacje WHERE dzien='$dzien' and godzina='$godzina' and film='$tytul' ORDER BY ID;");
Bo za pomocą tego wyświetla mi tylko jedno miejsce:
$result = mysql_query("SELECT * FROM `rezerwacje` WHERE dzien='$dzien' and godzina='$godzina' and film='$tytul' ORDER BY `ID`");
Teraz musze jakoś połączyć to z if'em i pętlą for. czyli mam kod który wypisuje mi tylko miejsca zarezerwowane (np. A7, A8):
}
I kod który po kolei sprawdza miejsca (czy A1 jest w bazie, czy A2 jest w bazie) i wyświetla odpowiednią klase w css.(tutaj wyświetla mi tylko jedno miejsce):
for ($i = 1; $i <= 20; $i++) {
if ($row['miejsce'] === 'A'.$i.'') {
echo '<div class="zajete"><p>A'.$i.'</p></div>'; } else {
echo '<a href="kino.php?dzen='.$dzien.'&tytul='.$tytul.'&godzina='.$godzina.'&miejsce=A'.$i.'"><div class="wolne"><p>A'.$i.'</p></div></a>';
}
}
Nie rozumiem dlaczego gdy użyje tego kodu
}
to wypisze mi wszystkie miejsca
A jak użyje
for ($i = 1; $i <= 20; $i++) {
if ($row['miejsce'] === 'A'.$i.'') {
echo '<div class="zajete"><p>A'.$i.'</p></div>'; } else {
echo '<a href="kino.php?dzen='.$dzien.'&tytul='.$tytul.'&godzina='.$godzina.'&miejsce=A'.$i.'"><div class="wolne"><p>A'.$i.'</p></div></a>';
}
}
To wyświetla mi tylko jedno...