Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]Frameworki ogółem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
IAmBoskiM
Witam.

Zawsze byłem tak bardziej negatywnie nastawiony do wszelkiego rodzaju frameworków oraz bibliotek. Po prostu uważałem, że wolę wszystko samemu napisać i wiedzieć co dokładnie zrobiłem oraz nie musieć się uczyć tysiąca zagadnień jakiegoś frameworka.

Jednak czy słusznie? Tak się zacząłem zastanawiać... Czy w firmach frameworki to obowiązek? Jakie zalety mają frameworki oraz jakie wady? Czy warto je używać?

Oraz jakie funkcjonalności dają frameworki? Coś specjalnego?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
viking
W pojedynkę nigdy nie napiszesz kodu który jakościowo zbliży się do kodu fw. Nie będziesz wiedział o wszystkich bugach w PHP, smaczkach z rfc, zapewne nie przygotujesz testów. Weź pierwszy z brzegu kawałek kodu fw z github i zobacz ilość commitow z ostatniego miesiąca.
ohm
Nie ma sensu wymyślać koła od nowa, dlatego framework jest niezbędny. Nie musisz brać ogromnego frameworka do strony wizytówkowej, ale możesz wziąć jakiś niewielki który wspomoże Twoją pracę.
Kolejna rzecz, poświęcisz na naukę jakiegoś frameworka X czasu, to przy późniejszym używaniu frameworka/ów czas poświęcony na utworzenie aplikacji spadnie o X*Y czasu.

Co do funkcji frameworka, to cóż, dają multum opcji, przykładowo przy użyciu symfony masz multum różnych innych gotowych rozwiązań - https://symfony.com/blog/the-30-most-useful...hem-even-better a sam framework załatwia za Ciebie sprawę routingu, szablonów, formularzy, kontrolerów, ORMów i wiele innych rzeczy, a Ty zamiast się skupiać na tym żeby aplikacja była wydajna i bezpieczna (wiadomo, mysql injection czy inne XSSy) po prostu piszesz tę aplikację taka jaka ma być.
franki01
Parę lat temu miałem takie samo podejście i napisałem własnego frameworka. Wiadomo - mniej funkcjonalnego na początku, ale z biegiem czasu dochodziły nowe moduły-biblioteki. Później parę rzeczy w nim mi nie pasowało - napisałem od nowa poprawiony. Osobiście teraz nie wyobrażam sobie pracy bez niego i jest lepszy niż jakikolwiek inny, z jakim miałem przyjemność pracować. Obsługa URLi jest mega banalna i prosta (ale to nie temat na tę chwilę) smile.gif Tak samo z bibliotekami.
ALE... Jest pewien minus (na koniec jeszcze jeden). Gdy przychodzi nowa osoba, która chce pracować na nim, musi się uczyć. Oczywiście narzeka, że pisanie własnych frameworków jest takie passe i w ogóle. Jednak już trochę lat siedzę w temacie, stworzyłem kilkadziesiąt (jak nie kilkaset) większych i mniejszych projektów, część z nich ciągle aktualizuję. Pracuję z 4-ema innymi osobami i również twierdzą, że pisanie aplikacji internetowych na nim to sama przyjemność - lepiej niż na symfony czy czymkolwiek podobnym.

Do czego zmierzam? W każdym świecie są pewne przyzwyczajenia. Założę się, że straciłem w wielu oczach za to, że korzystam z własnego frameworka smile.gif Tu jest właśnie takie przyzwyczajenie. Ludzie przechodzą na symfony kosztem zenda, potem na laravela kosztem symfony i za każdym razem są zadowoleni. Kwestia przyzwyczajenia i w każdym będzie dało się coś napisać. Ale potrzeba doświadczenia, żeby dowiedzieć się, czego naprawdę potrzebujesz, żeby łatwiej Ci się pracowało. Myślę, że 8-10 lat i do tego można dojść. Jednakże na początku tylko gotowe frameworki - szkoda własnego czasu na pisanie czegoś nieokreślonego. I używanie każdego frameworka traktuj w kwestii doświadczenia.

I teraz drugie "ale". W przypadku pracy w większych zespołach 10+ osób lub rotacji osób, niestety przystosowywanie każdej osoby do autorskiego frameworka jest czaso/kosztochłonne i się nie opłaca. Właśnie dlatego w większych firmach korzysta się z gotowych i popularnych frameworków, co można zaliczyć na ich spory plus.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.