Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]imagick na localhost
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eminiasty
Witam interesuje mnie biblioteka o nazwie imagick.
Mam php w wersji 5.6.20
Zgodnie z instrukcja porbralem plik dll -imagick
Cos takiego:
php_imagick-3.3.0RC2-7.0-nts-vc14-x64
Wrzucilem dll do php/ext
i napisalem w php ini na koncu:
extension=php_imagick.dll:
Po czym wykonałem reset apacha
Jednakże gdy wywoluje kod typu:

1. $photo=new Imagick($path);

Mam blad:

1. Fatal error: Class 'Imagick' not found in C:\xampp\htdocs\i.php on line 4

Tak jakbym wgl nie zainstalowal tej biblioteki, co robie nie tak?, tak ta biblioteke wlaczyc?
viking
Pod koniec masz instalację https://prophp.pl/article/20/konfiguracja_s...cgi_pod_windows
eminiasty
Rozszerzenie możemy dodać po innych, wcześniej zapisanych. Następnym krokiem będzie przekazanie informacji o ścieżkach do modułu FastCGI. Należy zmodyfikować plik D:\Server\Apache24\conf\extra\httpd-fcgi.conf:
FcgidInitialEnv PATH "D:/Server/ImageMagick-6.9.2-vc14-x64/bin;D:\Server\php-7.0.0;C:/WINDOWS/system32;C:/WINDOWS;C:/WINDOWS/System32/Wbem;"

W xampie nie ma takiego pliku nawet ;/

a restart apache powoduje blad typu: Nie można uruchomić programu ponieważ na komputerze nie znaleziono CORE_RL_wand_.dll. SProbuj zainstalowac program , aby naprawic problem.

imageshic wrzucilem do katalogu glownego xampa a tam jest ten plik, trzeba gdzies glebiej go wrzucic?
viking
Po pierwsze.musisz mieć imagick na komputerze nie tylko dll dla PHP. Po drugie musi być widoczna w ścieżkach systemowych. U mnie przekazuje je do środowiskowych fastcgi więc nie ma takiej potrzeby. Po trzecie po co ci ten cały xampp? Zainstaluj według poradnika bez żadnych śmieci i z ładna konfiguracją która może coś Cię nauczy.
No i oczywiście jeszcze dllki php i imagick muszą się zgadzać. Musi być skompilowany pod wersję.
eminiasty
musi być widoczna w ścieżkach systemowych.

a jak go tam umiescic?

obecnie musze korzystac z xampp, nie mam dostepu do niczego innego

sciagnolem takie paczki:
ImageMagick-6.9.3-7-vc14-x64.zip -> pierwsza wrzucilem do katalogu glownego
php_imagick-3.4.3rc1-5.6-ts-vc11-x64.zip - -> z tego wzilem dll do php/ext

tylko nie chce to dzialac, nie ma bledu ale fatal error nadal jest

Apache/2.4.17 (Win32) OpenSSL/1.0.2d PHP/5.6.20
PHP Version 5.6.20

Niby zadziałało bo ta tabelka w phpinfo sie pojawila i wgl lecz:

1. Fatal error: Uncaught exception 'ImagickException' with message 'NoDecodeDelegateForThisImageFormat `JPEG' @ error/constitute.c/ReadImage/501' in C:\xampp\htdocs\i.php:11 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\i.php(11): Imagick->__construct('C:/xampp/htdocs...') #1 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\i.php on line 11

probowalem juz x wersji i to samo, ktos cos wie?

Kod
$path=$_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] ."/zd.jpg";
$photo=new Imagick($path);
viking
Cytat(eminiasty @ 10.08.2016, 03:39:22 ) *
a jak go tam umiescic?

A w jaki sposób dodaje się / zmienia zmienne środowiskowe w Windows?
Pewnie z powyższego brakuje ci bibliotek.
eminiasty
jakaś podpowiedz?
viking
A google nie działa?
http://panelsterowania.blogspot.com/2012/1...ws-zmienne.html
eminiasty
FcgidInitialEnv PATH "D:/Server/ImageMagick-6.9.2-vc14-x64/bin;D:\Server\php-7.0.0;C:/WINDOWS/system32;C:/WINDOWS;C:/WINDOWS/System32/Wbem;"

Tylko nie wiem jak ta sciezke tam wpisac. Chyba ze nie w tym rzecz.

mam dodane jako zmienna path : c:/imageshick tam gdzie mam ten folder
viking
Na pewno MAGICK_HOME. Pamiętaj co najmniej się wylogować żeby zmiany miały miejsce.

A jaki jest powód "obecnie musze korzystac z xampp, nie mam dostepu do niczego innego"?
eminiasty
dodalem ta zmienna i blad sie nie zmienil nadal to samo.
mam za slaby internet zeby kombinowac z czymkolwiek innym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.