pehape77
30.10.2016, 04:34:01
Cześć,
Korzystam z pakietu UserBundle i przy logowaniu Symfony domyślnie wyszukuje użytkownika o podanym haśle i loginie. Wszystko działa, fajnie. Tylko co jeśli chciałbym żeby poza loginem i hasłem sprawdzane były inne parametry, np kraj, miasto itp. To oczywiście przykład, jednak czy istnieje taka możliwość?
Pozdrawiam
lukaskolista
30.10.2016, 11:46:20
Chcesz, żeby w formularzu logowania trzeba było podać coś innego niż login i hasło? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że nowe pokolenie stawia na szybkość korzystania z oprogramowania i intuicyjność. Jak ktoś zobaczy formularz logowania z 5 polami to zamknie stronę. To samo dotyczy starszych pokoleń - są pewne wyrobione nawyki takie, jak formularz logowania z 2 polami: login i hasło i ew. checkboxem zapamiętaj mnie.
Co do samego problemu to pewnie się da, sprawdził bym rozwiązanie polegające na udekorowaniu jakiejś usługi z UserBundle i dodaniu tej logiki w dekoratorze - w symfony jest to bardzo proste, wystarszy napisać swoją, nową usługę zgodną z interface'm dekorowanej i w kontenerze usług ustawić ją jako dekorator tamtej.
pehape77
30.10.2016, 12:13:29
Hej,
Dzięki za odpowiedź jednak teraz nie chce napisać bloga czy witryny która ma przyciągnąć mi ludzi, a zamknięty portal bez rejestracji (sam będę dodawał użytkowników) i oni mają się logować podając login, hasło oraz jeszcze jedno pole określające grupę w której się znajdują, a tych grup na być wiele i jedna osoba może być w kilku grupach. Tak więc chciałbym aby przy logowaniu była właśnie ta grupa.
Jestem początkujacy w symfony, tak więc jak mówisz mi o dekodowaniu usługi SF to czuję się jak chińczyk na polskim bazarze :-)
I mam jeszcze jedno pytanie, pobierając SF, mamy do dyspozycji wersję 3.1 & 2.8. Co oznacza to że wersja 2.8 ma dłuższy czas wsparcia? Chodzi mi o to że każdy zaleca przejście do wersji 3.X, więc dlaczego jest ona krócej wspierana niż wersja 2.X?
markonix
30.10.2016, 14:10:40
Z SF Ci nie pomogę ale co do pierwotnego problemu to Ty po zalogowaniu ustalasz account_type, a po zalogowaniu możesz np. dać możliwość przełączenia się do innej grupy (wg sesji) jeżeli w ogóle jest taka potrzeba (bo przypadkiem nie chodzi o uprawnienia)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.