krzesik
5.03.2017, 20:52:00
Witam,
mam w projekcie system komunikatów/informacji, życie podyktowało aby pojawiały się tam komunikaty, które musi user przeczytać. Jak najlepiej zrobić coś takiego, gdzie miałaby być zapisywana informacja że user przeczytał komunikat np nr 123, userów jest sporo, komunikatów też..... nie mam pomysłu jak to zrobić. Mogę prośić o podpowiedź?
Tomplus
5.03.2017, 20:57:19
Zrób prostą tabelę w bazie danych, gdzie będzie tylko id(auto increment), userId, readDate, msgId
Po przeczytaniu, lub wyświetleniu wiadomości, lub potwierdzeniu przeczytania od razu TWORZYSZ rekord w tej tabeli. Dzięki temu łatwo zliczyć ile osób przeczytało wiadomość, kiedy i kto.
krzesik
5.03.2017, 21:04:36
czyli tak,
na tą chwilę mam w bazie tabelę w której mam wiadomości, dodam do niej kolejne pole "potwierdzenie". przy wyświetlaniu strony i tak sprawdzam czy są jakieś obowiązujące wiadomości jeśli tak to je wyświetlam w osobnym panelu komunikatów, teraz dodatkowo powinienem zestawić dwie tabele (obecną z komunikatami oraz tę z potwierdzeniami) i jeśli trafię w komunikat wymagający potwierdzenia a nie będzie go w tabeli z potwierdzeniami wywalam info.
chyba dobrze zrozumiałem?
Tomplus
5.03.2017, 21:17:02
Jedna ma być z komunikatami, która ma kolumnę `WymagajPotwierdzenia` (true or false) i jeżeli jest true, to wyświetlasz komunikat na stronie że musi zostać potwierdzony komunikat dodatkowym kliknięciem.
W innych przypadkach system może automatycznie potwierdzać przeczytanie/otworzenie. Da Ci to podgląd na zainteresowanie komunikatami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.