Wymyśliłem sobie, że wsadzę całą stronę do zmiennej i będę ją wyświetlał na koniec
Wygląda to mniej więcej tak
class document{ private $div1=''; private $div2=''; private $div3=''; private $document_type=''; private $no_session='tutaj szablon html zawierający coś takiego {div1} {div2} {div3}'; private $session='to samo co wyzej tylko inne zmienne'; function __construct($type='no_session'){ $this->document_type = $this->$type; //tutaj hashowanie tych div1, div2 itd, zeby nikt tego przypadkiem nie podmienil } function div1($text=''){ $this->div1= $this->div1.$text; } else { $this->div1= $this->div1." ".$text; } } function show_document(){ } } //wywolanie $sth= new document('no_session'); $sth->div1('text'); $sth->div2('text'); $sth->div1('text2'); $sth->show_document();
Zawsze dołączałem pliki typu top/menu/footer w jakichs tam kolejnosciach i pomyślałem, że może to byłoby lepsze, ale nigdy nie widziałem takiej praktyki
Może mi ktoś powiedzieć czy takie coś ma sens? Czy raczej wrócić do dołączanie top/menu/footer czy może są jeszcze jakieś inne normalniejsze metody tworzenia czegoś takiego?
Ta zmienna na koniec będzie dość spora coś koło 2k linijek wydaje mi się, że jest to mało optymalne...
Edit:
Dodam, że finalnie wyjdą jakieś 4 szablony, a dla każdego inne ułożenie strony tylko dane podobne