Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Puste pole formularza nie wykonuje zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zyluss
Witajcie, wyłożyłem się na z pozoru łatwym zagadnieniu a jeszcze lepiej że nie potrafię znaleźć informacji na ten temat, mianowicie:

1. mysql_query("INSERT INTO polecani (dzial, nazwa, info, podpis) VALUES ('$dzial', '$nazwa', '$info', '$podpis')")

Pusta zmienna $podpis i brak wykonania zapytania, jak wstawię isset czy empty to wstawia 1 do tabeli a chciałbym puste pole zostawić.
nospor
mysql_query("INSERT INTO polecani (dzial, nazwa, info, podpis) VALUES ('$dzial', '$nazwa', '$info', '$podpis')") or die(mysql_error());
A bedziesz wiedzial czemu nie pozwala na wlozenie pustego tekstu. Choc moim zdaniem musiales cos zamotac, bo pusty tekst to raczej mozna wstawiac bez problemow
zyluss
Cytat(nospor @ 15.06.2017, 15:38:28 ) *
mysql_query("INSERT INTO polecani (dzial, nazwa, info, podpis) VALUES ('$dzial', '$nazwa', '$info', '$podpis')") or die(mysql_error());
A bedziesz wiedzial czemu nie pozwala na wlozenie pustego tekstu. Choc moim zdaniem musiales cos zamotac, bo pusty tekst to raczej mozna wstawiac bez problemow

mam właśnie .mysql_error i on też nic nie pokazuje.. przepraszam że od razu całego zapytania nie wrzuciłem:

1. $dzial = $_POST['dzial'];
  2. $nazwa = $_POST['nazwa'];
  3. $info = $_POST['info'];
  4. $podpis = $_POST['podpis'];
  5.  
  6. IF($dzial AND $nazwa AND $info AND $podpis) {
  7. $ins = mysql_query("INSERT INTO polecani (dzial, nazwa, info, podpis) VALUES ('$dzial', '$nazwa', '$info', '$podpis')")
  8. OR die('zapytanie :'.$ins.' blad:'.mysql_error());
  9. IF($ins) echo "<div class=\"alert bg-success\" role=\"alert\" id=\"fadeout\"><i class=\"fa fa-check-circle\" aria-hidden=\"true\"></i> Poprawnie dodano.</div>";
  10. else echo "<div class=\"alert bg-danger\" role=\"alert\" id=\"fadeout\"><i class=\"fa fa-exclamation-circle\" aria-hidden=\"true\"></i> Wystąpił nieoczekiwany błąd.</div>";
  11. mysql_close($connection);
  12. }
nospor
facepalmxd.gif

IF($dzial AND $nazwa AND $info AND $podpis) {
Przeciez jak masz puste $podpis to ten warunek sie nie sprawdzi i w ogole nie dojdzie do wykonania zapytania
zyluss
aaah.. po co ja to tam... jeszcze szukałem tam gdzie nie trzeba, dzięki jak zawsze za solidną pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.