Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wykorzystywanie danych z różnych tablic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hunter777
mam pytanie odnośnie wątku inner join w sql, udało mi się utworzyć dwie tabele, klienci i faktury i teraz w formularzu chciałbym dodać fakturę ale ten dokument chce przypisać do konkretnego klienta o id z tabeli klienci, pozniej rozumiem, ze juz zrobie selecta z inner join i polacze to polami id_klienta, ktore to pola mam w dwóch tabelach.

jak teraz zrobić formularz by mi to ładnie dodawało z opcją wyboru klienta z tych już wpisanych w tabeli klienci, teraz mam po prostu:

1. <form name="form" method="post" action="">
  2. <input type="hidden" name="new" value="1" />
  3. <input type="text" name="nazwa" placeholder="Nazwa Kliena" required /> <br>
  4. <input type="text" name="numer_fv" placeholder="Numer Faktury" required /><br>
  5.  
  6.  
  7.  
  8. <input type="text" name="data_zakupu" placeholder="RRRR-MM-DD" required /> <br>
  9.  
  10. <input type="text" name="termin_platnosci" placeholder="RRRR-MM-DD" required /> <br>
  11.  
  12. <input type="text" name="kwota_netto" placeholder="Kwota Netto" required /> <br>
  13.  
  14. <input type="text" name="kwota_brutto" placeholder="Kwota Brutto" required /> <br>
  15. <input type="text" name="uwagi" placeholder="Uwagi" required /> <br>

aby dodać fakturę na nazwę klienta muszę go jakoś wybrać z listy dodanych klientów i pobrać jego id_klienta i dokument zostanie przypisany do tego id...

slawek3422
Ja bym dodał trzecią tabelę, do której zapisałbym ID_klienta i ID_faktury.
Później SELECTEM wybierasz klienta o danym ID z tabeli KLIENCI i JOINEM wybieraz odpowiednie faktury z tabeli FAKTURY przy pomocy tabeli, która łączy ze sobą te ID.
hunter777
Ale mnie chodzi dokładnie o kod PHP czego użyć by operować na dwóch tabelach klienci i faktury czyli w pierwszym wierszu pobieram jakos nazwę firmy - tego nie wiem jak - a poniżej kolejne dane już tworzą wpis faktury - tego też nie wiem jak - a do wyświetleń linkuje to inner joinem po id_klienta, który faktura otrzymuje w momencie zapisu dokumentu - wydaje mi się że kolejna tabela jest zbędna... Ale może się mylę sad.gif brak doświadczenia... Nie wiem czy przypadkiem nie powinienem tutaj użyć transakcji... Ale jak to zrobić zapytaniami myślałem, że do fv wystarczy pobrać odpowiedni id_klienta i tyle...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.