Witam serdecznie. Od niedawna zacząłem interesować się programowaniem w języku PHP także to co napisze, a w zasadzie zagadnienia mogą wydawać się dla was śmieszne. Postaram się wytłumaczyć wszystko jak najlepiej. Z pomocą kumpla stworzyliśmy skrypt czatu na Gadu Gadu. Problem występuje w komendzie ban. Składnia owej komendy to /ban nick czas powód_bana. Czas jest rozłożony w ten sposób. m - minuty, h - godziny, d - dni, ff - 20 lat. Przykład. /ban nick 30 m powód. Problem występuję przy ff. Chciałbym aby można było używać ff przez /ban nick ff powod ponieważ trzeba wpisywać /ban nick 1 ff powód. Kod wygląda tak:
<?php
if(strtolower($parts[1]) == strtolower($nick))
diee("Nie możesz zbanować siebie!");
if(!isset($parts[4]))
diee("Wpisz $parts[0] nick czas powód
Jako czas należy wpisać:
x m - minuty
x h - godziny
x d - dni
ff - na zawsze
np. /ban nick 30 m powod");
$q = $db->query("select * from users where gg = '$parts[1]' or nick = '$parts[1]'");
if(!$q->num_rows)
diee("Nie odnaleziono takiego użytkownika");
$u = $q->fetch_assoc();
if($parts[2] != 'ff'){
if(!in_array($parts[3], ['m','h','d','ff']))
diee("Podaj prawidłowy czas bana!");}
$f = str_ireplace(['m', 'h', 'd', 'ff'], [60, 3600, 86400, 630720000], $parts[3]);
$czas_ban = $time + $parts[2] * $f;
if($parts[2] == 'ff'){
$czas_ban = $time * $f;
}
$miesiac_pl = array(1 => 'stycznia', 'lutego', 'marca', 'kwietnia', 'maja', 'czerwca', 'lipca', 'sierpnia', 'września', 'października', 'listopada', 'grudnia');
$cb = date("j", $czas_ban)." ".$miesiac_pl[date("n", $czas_ban)]." ".date("Y G:i", $czas_ban);
$po = $parts;
unset($po[0], $po[1], $po[2], $po[3]);
$po = implode(' ', $po);
$db->query("update users set ban = 1, ban_czas = $czas_ban, ban_gg = $from, ban_powod = '$po', online = 0 where gg = {$u['gg']} ");
wiad(nick($u['gg'])." został(a) zbanowany do $cb przez $nickk z powodu: $po", $aktywni);
wiad(nick($u['gg'])." zostałeś(aś) zbanowany(a) do $cb przez $nickk z powodu: $po", $u['gg']);
?>
Niestety już nie mam pomysłów. Nie wiem co zrobić. Pomożecie? Mogę na was liczyć. Jeśli napisałem coś nie tak w tym poście to z góry najmocniej przepraszam. Pozdrawiam.