Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wycięcie części stringa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shreker
Jak przy pomocy preg_replace można wyciąć ze stringa interesującą część ?
Załóżmy że mamy zdanie "to jest jakieś testowe zdanie stringu", potrzebuję z tego wyciąć wszystko do słowa testowe, i wszystko za tym słowem, ma zostać tylko samo słowo "testowe"
trueblue
Po co do tego wyrażenie regularne? Skoro wiesz jaki string ma pozostać, to po prostu podstaw go do zmiennej - efekt będziesz miał taki sam jak opisujesz.
viking
To skoro znasz słowo kluczowe i tylko je chcesz zostawić po co jakakolwiek obróbka?
shreker
chodzi o to że zarówno sam string jak i słowo do pozostawienia mogą się zmieniać, dlatego potrzebuję wyrażenia któr w zależności od potrzeb będzie wycinać odpowiednie części.
doszedłem do tego momentu, ale dalej ściana sad.gif
  1. preg_replace('~(jakieś)(.*?)(zdanie)~', " ", $string)
trueblue
Jeśli mam zdanie: "Ala ma kota" i chcę pozostawić słowo "ma", to podstawiam pod zmienną $wyraz = "ma" i gotowe.
Jeśli mam zdanie: "Samochód jest czerwony, a niebo niebieskie" i interesuje mnie słowo "niebo", to podstawiam: $wyraz = "niebo".
shreker
rozumiem trueblue, tylko po raz kolejny mówisz o tym samym, a ja pytam czy da się to zrobić z wyrażeniem regularnym, a jeśli tak to jak zmodyfikować to co już napisałem ?
trueblue
Piszę o tym samym, bo problem przedstawiasz w taki sposób, że rozwiązanie, które podałem jest adekwatne, a Ty szukasz innego.
Albo nie rozumiesz, że do tego nie trzeba wyrażeń regularnych, bo szukany wyraz masz na tacy, albo niepoprawnie określiłeś swój problem.
shreker
Dobra, już sobie sam poradziłem, wystarczyło cztery znaczki na końcu wstawić, bez zbędnego nabijania postów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.