Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalować PHP 5?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
jj09
Czy waszym zdaniem opłaca mi się instalować PHP5?questionmark.gif
Vertical
Według mnie raczej nie. Spróbowałem zainstalować PHP5, ale zaistniały pewne problemy, przez które musiałem przejść z powrotem na PHP4 (jednym z nich był brak poprawnego działania niektórych skryptów, np. IPB1.3)
hwao
Zalezy gdzie i poco ...
Imho PHP5 jest szybsze niz PHP4
Ma tez "kompatybilnosc" w stecz wiec php4 skrypty beda dzialac glowne zmiany w PHP5 to obiekty *(klasy)
Reszta jest praktycznie taka sama poza wieksza iloscia funkcji
dooshek
A ja zainstalowalem juz jakis czas temu i wszystko co dzialalo dziala a dodatkowo mam nowe "ficzersy" ktore ulatwiaja zycie.

Z kompatybilnoscia nie mielismy zadnych problemow.

Moim zdaniem sie oplaca - trzeba isc na przod i zaczac wykorzystywac nowe rzeczy. Z predkoscia to ja nie widze roznicy ale raczej gorzej nie jest.

Bardzo chcialbym, zeby juz wszyscy przeszli na php5 - teraz jest czasami problem z niektorymi klientami ktorzy nadal tkwia w 4 co powoduje koniecznosc pisania z zachowaniem kompatybilnosci co mi sie nie podoba.
DeyV
stanowczo tak.

Oczywiście - najlepiej by bylo postawić obok siebie zaróno php4 i php5 i dać klientowi możliwość wyboru.
Jeśli jednak nie jest to możliwe, to tylko niewielka ilośc aktualnie powstających skryptów nie posiada obsługi php5.
Co prawda kilka z nich jest naprawdę znacząca (oscommerce, eZ i IPB ciągle nie lubią się z Piątką) to jednak większość bibliotek wykorzystywanych do tworzenia aplikacj współpracuje już z nim beż żadnych problemów.
A przyjemność pisania w oparciu o 5 jest nieporównywalnie większa.
bela
Ostatnio zauważyłem, że ludzie wpadają w błędne koło i nie piszą, pod PHP5, bo mało serwerów, je obsługuje, a jest mało serwerów z PHP5, bo jest mało aplikacji pod PHP5. A więc stawiaj PHP5 biggrin.gif
dooshek
Cytat(bela_666 @ 2005-02-09 23:32:27)
Ostatnio zauważyłem, że ludzie wpadają w błędne koło i nie piszą, pod PHP5, bo mało serwerów, je obsługuje, a jest mało serwerów z PHP5, bo jest mało aplikacji pod PHP5. A więc stawiaj PHP5 biggrin.gif

O wlasnie! Popieram calkowicie i ciesze sie, ze jednak jest pare glosow na tak. Fajnie.
dr_bonzo
Ja juz czekam na php 6.0 biggrin.gif
A na serio, php 4 jest przestarzale a php5 ma wieksze mozliwosci.
scanner
Cytat(dr_bonzo @ 2005-02-10 00:10:08)
Ja juz czekam na php 6.0 biggrin.gif

A 5.1.x ze snapsow brałeś?
NuLL
A ja mam v4 i v5 na serwie w domku cool.gif i włączam sobie kiedy potrzebuje smile.gif
Cysiaczek
php 5 ma zbawienny wpływ na styl pisania programów. Chodzi przedewszystkim o register_globals i sesje
NuLL
A o co chodzi z register_globals ?
anas
Hej.

Co do PHP5 i oferowania w ramach uslug interpretera dla obu wersji, providerzy(w tym takze ja) maja problem z pogodzeniem dzialania rownoleglego PHP5 i PHP4 - generalnie da sie to zrobic instalujac jedna wersje jako modul a druga jako CGI - ale w tym przypadku wersja CGI nie pozwoli na odwolanie do zmiennych srodowiskowych takich jak $_SERVER -> jak dla mnie bardzo wazne gdyz korzystam z tej zmiennej i elementu PATH do stworzenia czytelniejszych adresow... Podjelismy z administratorem wiele prob pogodzenia tego jako moduly - zmiana mime-type itp -> apache jednak nie chce tego mielic. Jesli ktos zna rozwiazanie chetnie zaczerpne wiedzy. Co do serwerow ktore oferuja takie polaczenie - jest to oparte wlasnie o CGI - takze nie dokonca satysfakcjonujace - dlatego warto na to zwracac uwage, zeby psow na adminach nie wieszac jak sie wyda kase.

Co do samego jezyka w wersji 5-atej - warto z niego korzystac - w przypadku gdy wykorzystasz jego mozliwosci - druga rzecz jak wspomnieli przedmowcy to znacznie poprawina predkosc dzialania - osobiscie goraco polecam.

pozdrowka

anas
aleksander
Jeżeli programujesz proceduralnie przesiadka na php5 da Ci trochę nowych funkcji. Jeżeli programujesz obiektowo, przesiadka na php5 da Ci bardzo dużo.

pozdrawiam
kubatron
Ja nie chciałem przejsć na PHP5 lecz jak to zrobiłem i zaczełem coś pisać zauważyłem ze bardzo została rozwinięta obiektówka i możliwości które dają mi przy pisaniu Carine-System smile.gif
Stanowczo jestem za przejsciem na PHP5 lecz bez znajomosci obiektowki z PHP4 raczej nie...
jj09
Cytat(NuLL @ 2005-02-09 23:20:53)
A ja mam v4 i v5 na serwie w domku cool.gif i włączam sobie kiedy potrzebuje smile.gif

Jak to robisz?questionmark.gif?

Ja chce na localhoscie to php zainstalować
aleksander
jeden php instalujesz jaki moduł a drugi jako cgi. Ale najłatwiej zainstalować pakiet apache+php+mysql. Jeden z tych, które mają php4 i 5 to xampp. polecam go.
bela
Komuś na forum chyba udało się odpalić jako 2 moduły. Poszukaj. Z wampem możesz przełaczać między PHP4 a 5
Ociu
Opłaca się.
czachor
Cytat(jj09 @ 2005-02-11 18:53:44)
Cytat(NuLL @ 2005-02-09 23:20:53)
A ja mam v4 i v5 na serwie w domku B

Jak to robisz?questionmark.gif?
Ja chce na localhoscie to php zainstalować

Udało mi się to zrobić wzorując się na tym...
I powtarzając po pozostałych... Warto...
cfk
ja też sie długo zastanawiałem nad tym i się przeżuciłem...wszystkie moje skrypty chodzą (spod 4) a i ma więcej funkcji....chociaż jest mało serwów z php5 (zwłaszcza darmowych-w ogóle nie wiem czy chociaż jeden spotkałem)
bela
dotgeek smile.gif
anas
Hej.

@Bela_666: owszem FIDO zdolal to zrobic, ale na innych portach - takie cos mozna rowniez osiagnac przez postawienie dwoch serwerow www(nasluchujacych na inny portach) - pytanie jak to zrobic na porcie 80 w obu przypadkach - tak aby php4 odpowiadalo plikom .php a php5 plikom .php5 - co wazne nie instalowac jednej wersji jako modul a drugiej jak cgi - ze wzgledu chociazby na zmienna $_SERVER -> jak dla mnie bardzo wazna.

Tutaj jest post w ktorym opisalem to szerzej, moze ktos dzieki temu znajdzie rozwiazanie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=19786

sorrki za zboczenie z tematu

pozdrowka

anas
jj09
Ja się trochę boje instalować php5, bo tam są inne foldery i inaczej się konfiguruje....a ja nie wiem jak...
dr_bonzo
Umiesz zainstalowac php4? Skopiuj sobie apachea i php do jakiegos katalogu (backup) i sprobuj zainstalowac piatke, jak sie nie uda to usun piatke i przywroc czworke.
Ociu
Z tego co pamiętam krsnal ma w sobie php4 i php5. A noi jeszcze WebServ.
NuLL
Krasnal potrafi w locie(tylko na XP) zmienić php z ktorego korzysta serwer. Sam z niego korzystam i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba.
jj09
narazie coś mi się ogólnie spieprzyło i nie działa mi apache....wszystko przez eZpublish....po zainstalowaniu i odinstalowaniu 2 apache się zrobiły...potem odinstalowałem wszystko i próbowawłem na nowo i jak php zainstalowałem to apache się nie chciał zrestrtować sad.gif
sf
Straszne winksmiley.jpg Ostatnio wypadło z mody formatowanie, więc polece Ci coś takiego jak ghost (czy jakoś tak) - zapisujesz obraz systemu gdy działał poprawnie, jak się coś popsuje to poprostu go załadujesz.
.dragonfly
@sf: Norton Ghost
Darkman
Cytat(jj09 @ 2005-02-19 18:59:11)
narazie coś mi się ogólnie spieprzyło i nie działa mi apache....wszystko przez eZpublish....po zainstalowaniu i odinstalowaniu 2 apache się zrobiły...potem odinstalowałem wszystko i próbowawłem na nowo i jak php zainstalowałem to apache się nie chciał zrestrtować sad.gif

jeżeli jeszcze się nieuporałeś z PHP5 to zapraszam na GG 8838991 lub na maila ci wyśle plik z konfiguracja jak pozkładać apacza co do mysql z 5 to trzeba skopiować plik z mysql do apacza sam się męczyłem ale w necie jest pełno opisów wystarczy na googlach poszukać jeżeli masz w tym problem jeszcze napisz na gg napewno ci pomoge
aleksander
stary ostatni post był 9 miesiecy temu!!
krzysztof f.
To możnaby już kontyunować dyskusję i zastanowić się czy warto instalować php 5.1, biorąc pod uwagę zamieszanie http://www.sitepoint.com/forums/showthread.php?t=321706 jakie wywołało wprowadzenie pustej klasy Date, która spowodowała konflik z klasą o tej samej nazwie w pakiecie PEAR.

Czy ktoś może już doświadczył tego na własnej skórze, a raczej skryptach?
chmolu
Klasa ta została usunięta w php5.1.1, więc teoretycznie wszystko powinno być już w porządku.
Decyzja o włączeniu tej klasy (praktycznie bez żadnych testów) wywołała sporą burzę na liście mailingowej php - i słusznie.
http://www.ilia.ws/archives/95-php-5.1.1-Released!.html
DeyV
ja od duższego czasu korzystam na maszynie testowej z php5.1 rc2

Wrażenia?
Bardzo pozytywne.
Wydajność jeszcze lepsza, niż w php5.0 (naprawdę znaczna różnica), bardziej rozbudowane SPL, PDO ... Jest tego trochę.
A od kiedy pojawila sie wersja stabilna - nie zamierzam już wracać do 5.0
Sh4dow
Ktos mowil o kompatybilnosci wstecz w php4. Szczerze mowiac, ni jak ma sie to do siebie. Kompatybylnosc mozna jedynie nazwac pseudo, a naewno nie w 100% bo naprawde jest troche problemow z tym. Trzeba sie nauczyc pisac pod php5 tak zeby na 4 tez dzialalo z zamierzonym skutkiem.
Testowo w domu zawsze uzywalem wersji DEV tak samo robie od jakiegos czasu w przypadku mysql'a. I naprawde, to ze servery i hostingi zwlekaja z aktualizacjami to jest żenada. Sam musialem samemu stawiac servery bo nikt nie chcial 'ryzykowac' bo to nie przetestowane i moze miec niebezpieczne dziury. No wiec to sie nazywa znajomosc oprogramowania i zainteresowanie nimi przez administratorow.
DeyV Zgodze sie z toba w 120% 5.1.x dostalo skrzydelek, albo naszprocowali go sterydami. Dziala bardzo sprawnie, i juz od 2 dni moj prywatny admin jest bombardowany mailami o update servera smile.gif
krzysztof f.
Ja również bardzo szybko przesiadam się na kolejne wersje php (na pewno szybciej niż moi administratorzy ;) i staram się czerpać jak najwięcej z nowych możliwości. Dzisiaj kolejna przesiadka i tym samym http://www.php.net/ChangeLog-5.php#5.1.1 chwilowo koniec zamieszania wokół http://www.helgi.ws/?2005/11/29/8-clash-of-the-titans
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.