Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Kalkulator odsetek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yaro25
Dzień dobry,

chciałbym zrobić kalkulator odsetek ustawowych za opóźnienie.
Teoretycznie można by zrobić wyliczenie od daty do daty (pod kątem liczby dni) i wymnożenie przez odpowiednią stawkę oprocentowania.
Tyle, że okresów odsetkowych (różnych) w Polsce jest około 13, z czego zmiany zachodzą nie na dzień 01 stycznia, ale w ciągu roku.
No i teraz przykładowo chce wyliczyć odsetki od roku 15.03.2007 do teraz.
Wyliczenie liczby dni nie jest rozwiązaniem, bowiem w tym okresie się zdążyły zmienić kilka razy odsetki w poszczególnych okresach.
Jakie Panowie macie sugestie? Jak to rozwiązać?
LowiczakPL
jeśli następuje zmiana ustawowych odsetek na dany dzień i masz to wpisane w bazie jaki od danego dnia obowiązuje %

odsetki wyliczasz od daty startu do dowolnej daty

jesli w tym przedziale występuje zmiana lub wiele zmian to zmieniasz dla danego okresu %

yaro25
@LowiczakPL

no właśnie. D
Przypuśćmy, że chce wyliczyć odsetki od 15.03.2007 do 18.05.2021 r.
W tym okresie są 3 rożne odsetki: 15.03.2007 (0.075), do 12.04.2010 (0.049), następnie od 13.04.2010 r. (stopa 0.041) do 18.05.2021
Kwota 2000 zł.

odsetki ustawowe = (2000 x liczba dni (za dany okres) x wysokość_stopy) / 365
Tablica danych ?
gino
zrób tablice ze wszystkimi zakresami danych od roku 1995 (bo chyba od tego są liczone urzędowo takie odsetki), możesz je sobie pobierać z bazy danych , z pliku jak Ci lepiej, gdzie będziesz dopisywać kolejne odsetki na kolejne zakresy dat plus ilość dni żeby mieć już gotowe dane. Pobierz (w formularzu od klienta) datę rozpoczęcia i zakończenia okresu zwłoki, kwotę zobowiązania i sprawdzaj każdy zakres odsetek czy pokrywaj się z zakresem dat u klienta i sumuj policzone odsetki.
Oczywiście jeżeli chcesz koniecznie pisać, ale możesz też podać link do gotowego kalkulatora np. kalkulator odsetek
Czy święta i dni ustawowo wolne wliczają się do takich odsetek? Bo jeśli nie, to już większy problem.
Tomplus
oho!

Sam niedawno też robiłem taki kalkulator odsetek ale od 1988 roku biggrin.gif
Część odsetek jest miesięczne, a inne roczne.

Ja stworzyłem sobie właśnie taką tablicę i przeliczałem po kolei w pętli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.