Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][mysql] Obsługa kodów kreskowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miccom
Mam pytanie.
1. Czy nie ma innego wyjścia jak wpisywać odczytany skanerem ciąg znaków do pola tekstowego w formularzu?

Mój problem:

Mam dane materiałów w bazie danych mysql.
Chcę odczytać kod kreskowy za pomocą skanera i sprawdzić w bazie danych czy dany towar znajduje się w bazie- jeśli tak to edytuję sztuki- jeśli nie to generuję formularz do ręcznego dodania towaru.

Kupię czytnik bezprzewodowy ( o zasięgu np. do 200m ) ale nie wiem jak takie czytniki działają sad.gif

Jeśli magazynier będzie 100m od komputera a ja wkleję kod w pole tekstowe formularza to na niewiele mi się to zda.
Czy jest opcja od razu zatwierdzać wysłanie formularza np. zorientowanego na dodawanie produktu lub przechwycić w adresie http kod i jeśli produkt jest w bazie to zwiększamy jego ilość +1 i zwracamy do czytnika informację i czytnik pika lub daje sygnał zielony ( czy cos w tym temacie ? ) a jeśli nie ma to pika na czerwono i... no właśnie- co dalej.

Potrzebuję wskazówek smile.gif
Rysh
Robisz prosty formularz, do którego skanujesz kod kreskowy. Czytnik wysyła na końcu kodu ENTER, który wysyła ten formularz, więc przechwytujesz tą akcje i sprawdzasz w tle, czy w pisany w pole kod istnieje, jeśli istnieje - wyświetlasz go do edycji, w przeciwnym razie, tworzysz formularz z danymi do uzupełnienia. Po zapisie, dajesz ponownie formularz początkowy z focusem na input do skanowania kodu.
mizii
a moze czytnik kodow kreskowych z androidem? I aplikacja lokal na komputerze w biurze.
LowiczakPL
Ja korzystałem ze skanerów z system Windows CE np z czegoś takiego https://pl.aliexpress.com/item/32715482736.html

miałem napisaną aplikację działającą w sieci, która po WiFi jako strona internetowa była odpalana na tym skanerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.