Cytat
Trochę mnie nie było, bo oprócz tego, że interesuje się bardzo PHP to mam jeszcze życie prywatne 😊
nie wiem po co wgl. taka wstawka - każdy z nas ma życie prywatne i za pomaganie na forum nikt nam nie płaci

Z resztą to Ty zadałaś pytanie
Wracając do tematu, pisałam wcześniej tak: "Chciałabym dowiedzieć się jak to zrobić, aby zliczyć wszystkie wiersze w pliku .txt i pokazać ilość tych wierszy? Załóżmy, że w pliku jest lista, która zawiera 12.000 wierszy. Chciałabym, aby funkcja w php zliczała ilość tych wierszy z pliku .txt i wypisała ich ilość.
Czy ktoś wie jak to zrobić?"
- dajemy Ci propozycje, a zrobienie funkcji powinno należeć do Ciebie.. funkcja jest tylko wrapperem..
Cytat
Jeśli ktoś przeczytał ze zrozumieniem moją wypowiedź to zauważył, że chodzi mi, o funkcję (Zresztą w temacie napisałam konkretnie: "Funkcja, która zlicza wszystkie wiersze w pliku")
- tak dostałaś funkcję
file oraz
count..
Cytat
Panowie "Pyton_000" i "Aras785" Dziękuję Wam za linki, ale nie przydały mi się. Stronę: stackoverflow.com omijam, ponieważ nie jest dobrym źródłem z uwagi na podsyłane błędne skrypty i przekopiowane w większości z różnych stron. Podają rozwiązania Grubo ciosane, a mi to nie odpowiada. Wolę zajrzeć do dokumentacji.
- stackoverflow jest jednym z najlepszych źródeł, dokumentacja jest ok ale jeśli robimy banalne rzeczy. Z czasem sama się o tym przekonasz.
Strona:
https://www.php.net/manual/en/function.count.php jest dobrym źródłem, ale chyba nie do tego co ja chcę. Działania na tablicy odpadają (w moim zbiorze plików, którymi operuje nie ma dużych zasobów. A plików mam zaledwie ze dwadzieścia i wszystkie do testów przed rozpoczęciem pisania aplikacji)
Cytat
Pozwólcie, że sama odpowiem sobie na pytanie zadane w temacie, bo znalazłam odpowiedź smile.gif
- siedzę w phpie ponad 10 lat i w życiu nie widziałem tej funkcji ale jeśli spełnia Twoje oczekiwania to dobrze.
Moje rozwiązanie
function countLinesFromFile(string $pathToFile): int {
$file = new \SplFileObject($pathToFile, 'r');
$file->seek(PHP_INT_MAX);
return $file->key();
}