Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zmiana nazwy pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
agataperz
Witam,

siedzę od kilku godzin nad zmianą nazwy pliku który już jest na serwerze i nic mi nie wychodzi. Wyskakuję mi informację o braku pliku.
Możecie mi pomóc w znalezieniu błędu?

1. if ($_POST['plik'] != '') {
  2. rename("/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/".$_POST['plik'], "/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/".date('YmdHis').".pdf");
  3.  
  4. $katalog="/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/";
  5. $dir = opendir($katalog);
  6. while(false !== ($file = readdir($dir))) {
  7. $filee = substr($file, 0, -4);
  8. $pattern = '/^[0-9]+$/ui';
  9. preg_match($pattern, $filee, $out);
  10. $outt = $out[0].'.pdf';
  11. if ($file != '.' && $file != '..' && $file != '.htaccess' && $file != '.htpasswd' && $file != $outt ){
  12. echo "<input type='radio' name='plik' value='".$file."'> ".$file."<br>";
  13. }

a wywala mi błąd:
Warning: rename(/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/Pismo_z_UPS_2012-02-22.pdf,/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/20220213190350.pdf): No such file or directory in /home/platne/serwer72/public_html/plik.php on line 3
Salvation
I na pewno ten plik masz na serwerze pod tą ścieżką? `/home/platne/serwer72/public_html/archiwum/Pismo_z_UPS_2012-02-22.pdf`
dublinka
Nie podawaj sciezki bezwzglednej.
Tylko jak ponizej

"archiwum/" . $_POST['plik']
nospor
Zakladam ze $_POST['plik'] pochodzi z tego
echo "<input type='radio' name='plik' value='".$file."'> ".$file."<br>";

To sie generuje tylko gdy $file != $outt
$outt to $file ale z rozszerzeniem .pdf. Wiec skoro to sie generuje tylko gdy $file != $outt wiec ten plik w ogole nie istnieje wiec logiczne ze jak nie istnieje to ciezko zmeinic jego nazwe wink.gif
A nastepnym razem patrz co masz w katalogu gdy php ci wyraznie mowi ze tego nie ma wink.gif

Cytat(dublinka @ 13.02.2022, 20:49:03 ) *
Nie podawaj sciezki bezwzglednej.
Tylko jak ponizej

archiwum/ . $_POST['plik']

Co ty gadasz. To wlasnie sciezka bezwgledna powinna byc podawana co tutaj jest zrobione. Ot, jak napisalem wczesniej, zmieniana jest nazwa szukanego pliku, temu nie dziala
trueblue
Cytat(nospor @ 13.02.2022, 21:50:43 ) *
$outt to $file ale z rozszerzeniem .pdf. Wiec skoro to sie generuje tylko gdy $file != $outt wiec ten plik w ogole nie istnieje wiec logiczne ze jak nie istnieje to ciezko zmeinic jego nazwe wink.gif
A nastepnym razem patrz co masz w katalogu gdy php ci wyraznie mowi ze tego nie ma wink.gif

$outt to $file z rozszerzeniem .pdf, jeśli nazwa bez rozszerzenia zawiera tylko cyfry.
nospor
Wyglada na to ze ja tez gadam glupoty rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.