Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Błąd echo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawel06281990
Witam,

Wyjaśni mi ktoś miły i uprzejmy dla czego pokazuje mi się błąd echo dokładnie taki komunikat.

1. Parse error: syntax error, unexpected 'echo' (T_ECHO) in /home/twoj-host/web/test.twoj-host.eu/public_html/wp-content/plugins/wp-zmarli/admin/setting/pdf.php on line 135

A to jest jest ten kod

1. if(file_exists("wp-content/plugins/zamow_msze/zamow_msze.php"){
  2.  
  3. echo form_select_zmarli("zmarli_potwierdzienie_zamow_msze_pdf", __('Ustawienia potwierdzienia zamów msze', 'wp-zmarli'), [
  4. 'options' => $active,
  5. 'width' => '230px',
  6. 'nagloweg' => TRUE,
  7. 'status' => get_option('zmarli_potwierdzienie_zamow_msze_pdf')
  8. ]);
  9.  
  10. }else {
  11.  
  12. echo form_select_zmarli("zmarli_potwierdzienie_zamow_msze_pdf",__('Ustawienia potwierdzienia zamów msze', 'wp-zmarli'), [
  13. 'options' => $active,
  14. 'width' => '230px',
  15. 'nagloweg' => TRUE,
  16. 'status' => get_option('zmarli_potwierdzienie_zamow_msze_pdf'),
  17. 'disabled' =>true
  18. ]);
  19. }

I błąd pojawia się do tego pierwszego formularza selekt. a nie wiem czemu. wszystko robiłem jak zawsze i mi działało teraz jak chce zabezpieczyć go, że jak nie ma katalogu i pliku prowadzącego to będzie nieaktywne.
vokiel
Czas nauczyć się czytać błędy graduated.gif

Cytat
Parse error: syntax error, unexpected 'echo' (T_ECHO)

Parse error: syntax error = błąd składniowy
unexpected 'echo' = nieoczekiwane 'echo'

Czyli parser oczekiwał czegoś innego, zatem tuż przed 'echo' nie pojawiło się coś co powinno się pojawić.
Zerkamy na linię wcześniej i już mamy odpowiedź.
  1. if(file_exists("wp-content/plugins/zamow_msze/zamow_msze.php"){
pawel06281990
No rozumiem wszystko, a jak mam sprawdzić, czy plik istnieje na serwerze zęby zabezpieczyć formularz, bo to jest do innego elementu.

trueblue
Przyjrzyj się jeszcze raz cytowanej przez vokiel'a linijce.
Używasz jakiegoś edytora, który wskazuje choć podstawowe błędy?
pawel06281990
Ja używam Notepad++
nospor
Kurcze, podano ci dokladnie jedna linie gdzie masz blad a ty nadal swoje. sie nie chce w ogole popatrzec :/

zjadles nawias
pawel06281990
O ja pierdziele nawet nie zauważyłem ze nawiasu niema jednego ok dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.