Cześć.
Sprzedaje bilety online na wycieczki i w związku z tym mam / generuje formularz z polami text (nr biletu, imie, nazwisko, email)
Ooyrzebowalbym zroboć cos na zasadzie unikalnego id takiego ktory jest generowany dla tabeli (autoincrement)
Niestety to co mam teraz zostalo zrobione 10 lat temu i oparte jest o pliki nie baze. Potrzebowalbym aby w pole NUMER BILETU wstawić liczby jako numer biletu. Zaczęło by się to od liczby 2000 zeby ktoś nie myslal ze dopiero zaczynam hehe.
Mam formularz gdzie wybieram ilosc osób przykladowo 10 i wtedy bastepuje wygenerowanie formularza przez pętle. Mam więc 10 wierszy z polami text. Chcialbym aby w miejscu NUMER BILETU osadzic zawsze numery po kolei
Np.
2001
2002
2003
2004
Itd
Potem nastepuje zapis do pliku. Pozniej znowu generuje formularz i znowu chcialbym aby numery się tam osadzaly ALE juz zaczynając od ostatbiej najwiekszej liczby jaka byla wygenerowana. Wiec jak bylo to 2010 to nowy formularz z polami biletow zaczął by się od 2010. Nie byloby problemu z bazą danych (wtedy dawalbym po prostu ID tam) ale niestety to jest na plikach i nie wiem jak to rozwiaxac. Trzebaby to gdzies zapisywac, pobierac, zwiekszac w petli potem znowu zapisywac..... Szukam optymalnego rozwiazania.
Jak to najlepiej zrobic?