Gość_Janek
5.04.2005, 22:27:09
Witam!
Mam na stronie animowane logo z flasha, tyle ze chce zrobic tak, ze animacja bedzie trwala tylko raz czyli po odswiezeniu strony logo bedzie statyczne. Dopiero po wylaczeniu przegladarki i ponownym uruchomieniu strony animacja miala by sie powtarzac. Da sie jakos to napisac? Z gory dzieki za pomoc
we flashu na końcu animacji dodaj stop();
Edit: heh nie doczytałem przekazuj sobie jakąś zminną która sprawdzisz we flashu i zareagujesz natychmiastowych przejściem do końca animacji
Gość_Janek
6.04.2005, 12:21:07
hmmm... Tak nie bardzo rozumiem, moglbys troche bardziej to wytłumaczyc?
tiraeth
6.04.2005, 12:30:45
przed <html>
w miejsce logo:<?
if($_SESSION['logo'] !== 'tak')
{
?>
Tutaj sobie dajesz ten <embed> z tym flashem
<?
}
else
{
?>
Tutaj np. obrazek jpg ze screenem tej animacji, lub ustawione w embed ze STOP
<?
}
?>
po </html>
Np. tak to możesz zrobić
Guest
6.04.2005, 17:27:26
Zrobilem tak jak napisaleś i niestety dalej cały czas jest animacja:(
Gość_Janek
6.04.2005, 19:07:08
Ale ogolnie to dlaczego mogloby to nie dzialac? napisalem dokladnie tak samo.. moze jest jakis inny sposob??
Nie działa, ponieważ kolega Tiraeth rozpędził się i sprawdza czy działa sesja, a potem tworzy ciacho.
Zamiast: $_SESSION['logo'] daj $_COOKIE['logo']
Gość_Janek
7.04.2005, 16:49:45
Niestety dalej lipa

Tym razem w miejscu logo nic nie ma, pusta komorka

Jeszcze z tym pokombinuje, moze w koncu cos wyjdzie.
Michał2000
7.04.2005, 17:23:59
A w czym zrobiles animacje... bo chyba nie w SHISH'u
A co to za różnica skoro swish i flash zapisują opublikowane animacje jako plik z rozszerzeniem .swf ?
Spróbuj napierw zamiast obrazków dac tekst.
np. gdy warunek jest pełiony daj 'Tu jest flash', a gdy nie 'tu jest obrazek jpg'.
Gość_Janek
7.04.2005, 20:59:25
Zrobilem tak jak mowisz, niestety caly czas wyswietla się "tutaj flash". "Tutaj jpg" nie ma

BTW. uzywam flasha nie swisha
Spróbuj:
<?php
if(!isset($_COOKIE['logo'])) {
} else {
/* ciacho bedzie przez 24h, jest go ktos wczesniej nie usunie */
}
?>
Gość_Janek
8.04.2005, 10:47:11
Dalej nic... moze jakoś da sie to zrobic za pomocą sesji a nie cookie??
Guest
8.04.2005, 11:08:08
Hej.. moim skromnym zdaniem coś przekombinowałeś..... Moze pokaż jak to zrobiłeś... - kod + dodatki.... (czyt. pokaż całą strone). Nie może nie działać.
Sorry Ociu ale twój skrypt jest lekko bezsensu bo ciasteczko dodaje sie dopiero gdy jest stworzone

Kod powinien wyglądac tak:
<?php
if(!isset($_COOKIE['logo'])) {
/* ciacho bedzie przez 24h, jest go ktos wczesniej nie usunie */
} elseif (isset($_COOKIE['logo'])) { }
?>
Speedy
8.04.2005, 11:56:58
<?php
ob_start(); // <-- to musi być na początku skryptu , przed WSZYSTKIMI znacznikami
if(!isset($logo)) { // jeżeli zmienna nie ma ustawionej wartości
setcookie(\"logo\",\"not_flash\"); // ustawiasz wartość zmiennej $logo w cookie na \"not_flash\"
echo 'logo dynamiczne *.swf'; // wyświetlasz dynamiczne logo we flashu
} elseif($logo==\"not_flash\") { // jeżeli wartość zmiennej $logo jest ustawiona na \"not_flash\"
echo 'logo statyczne np. *.jpg'; // wyświetlasz logo statyczne
}
?>
klient będzie widział na stronie logo we flashu po ponownym uruchomieniu przeglądarki, ponieważ nie ma ustawionego terminu ważności cookie.
Pozdrawiam.
Gość_Janek
8.04.2005, 12:15:56
Yeaah

Dzieki Diwi, teraz pieknie dziala. Zmienilem tylko czas zycia cookie do zamkniecia przegladarki. Sprawdzilem tez sposob Speedy, jednak ten nie dziala, nie wiem czemu...

:D
Diwi: śpieszyło mi się, dlatego przerobiłem skrypt Tiraeth, a tam było źle napisane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.