Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz, wysyłanie plików i zastępowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kiracjusz
Jest tak. Mam prawidłowo zrobiony formularz w html. Dwa pola w nim to pola do przesyłania plików (input typu file), jedno to textarea, reszta text. Po wypełnieniu pól i przyciśnięciu buttona przechodzi się do innej strony. [to umiem, teraz zacznie się o tym, czego nie umiem] W tej oto stronie pliki podane w obydwu polach formularza przesyłają się na serwer, a z tekst wpisany do textarea przekształca się w sposób który zaraz opiszę. Otóż w tym tekście wszystkie cudzysłowia zmieniają się na &quot; a Entery na <br>. Potem ten przekształcony tekst zapisuje się do pliku. (To już chyba umiałbym zrobić) tongue.gif

To jest strasznie dla mnie ważne. smile.gif Mam nadzieję, że mi pomożecie. Wygląda zawile, ale myśle że eksperci sobie poradzą. smile.gif
nospor
Dwie funkcje:
nl2br
i HtmlEntitites czy coś takiego. POszukaj
Kiracjusz
Okay, stringi się zmieniają.
Jednak dalej nie działa mi wysyłanie plików... sad.gif
W formularzu html mam dwa pola typu file. Jednak, gdy klikam na przycisk Prześlj (jak pisałem wcześniej, wtedy przechodzi do pliku php podanego jako plik action) to drugi plik php nie chce mi przesyłać plików podanych w polach formularza. Sprawdziłem, czy dalej pliki mają taką samą ścieżkę (bo używam tutaj browse z dysku), czy dobrze odczytały się z dysku... jednak tam była już sama nazwa pliku bez ścieżki sad.gif O co chodzi?questionmark.gif?
nospor
Jak robisz upload pliku, to jest on kopiowany na serwer pod nazwą i ścieżką tymczasową, a nie pod tą samą co miales lokalnie na dysku. SErwer nie ma dostępu do danych lokalnych.

Tu masz przykładzik wykorzystania uploadu do wysylania maila. Ciebie z tego powinno interesować pobranie zawartości pliku. MOże ci pomoże:
http://www.apptools.com/phptools/forms/forms5.php
tutaj: $tmp_name = $_FILES['filename']['tmp_name']; pobrano tymczasową lokalizację pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.