Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: preg_replace
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_michal
mam taki kodzik:
  1. <?php
  2.  
  3. $str = preg_replace(&#092;"#([n ])([a-z]+?)://([a-z0-9-.,?!%*_#:;~&$@/=+]+)#i\", \" <a href=\"2://3\" target=\"_blank\">2://3</a>\", $str);
  4. $str = preg_replace(&#092;"#([n ])www.([a-z0-9-]+).([a-z0-9-.~]+)((?:/[a-z0-9-.,?!%*_#:;~&$@/=+]*)?)#i\", \" <a href=\"http://www.2.34\" target=\"_blank\">www.2.34</a>\", $str);
  5. $str = preg_replace(&#092;"#([n ])([a-z0-9-_.]+?)@([w-]+.([w-.]+.)?[w]+)#i\", \"1<a href=\"javascript:mailto:mail('2','3');\">2_(at)_3</a>\", $str);
  6.  
  7. ?>

oprócz niego mam kilka innych pregow m.in. [b],[u] itp ale takze [code] i inne
i chcialbym aby w tym znaczniku [code] ten ciag sie nie wykonywal jak to zrobic ?
hwao
w 1 kolejnosci dajesz code w i nim zamieniasz wszytkie [ i ] na podpowiedniki np w &..
Guest
moglbys dac jakis przyklad bo nie bardzo czaje o co chodzi...
hwao
  1. <?php
  2. preg_replace( '#wyrazenie#si', str_replace( '[', ' xxx', &#092;1 ), $werjscie );
  3. ?>

Jak nie bedzie chcialo dzialc z preg_replace (to mozesz uzyc preg_callback" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() albo znalesc sposbo jak tam dac funkcje (wiem ze sie da nie pamietam jak ;-) ) )

za xxx wstaw (spacje usun)
& # 9 1 ;
Guest
oki juz czaje... wielkie dzieki smile.gif
niby takie proste a 2 dni sie nad tym zastanawialem ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.