kupczak
8.04.2005, 19:01:27
Po przestudiowaniu wielu kursów, tutoriali, artykułów i wielu pochodnych rzeczy na temat PHP5 kompletnie nie wiem do czego może mi się to przydac. Zero jakiś kolwiek pomysłów na własny skrypt i w ogóle. Jest to mój pierwszy język programowania, przedtem próbowałem na PHP4, ale akurat wchodziła 5 to się od razu przestosował...
Wiadomo można pisac wg. jakiś tutoriali, ale wtedy czuje, że nie ma w tym nic mojego. A każda następna prób napisania czegoś samemu kończy się wiaskiem, założenie jest proste, bo więcej jak narazie nie umiem, bo jak widac po co.
Pisze abyście mi pomogli się jakoś uporac z tym początkiem, bo chce w końcu zacząc. Mam dopiero 15 lat (albo aż), a w stosunku do wielu moich ruwieśników z innych miast (bo akurat w mojej okolicy ludzie zajmują sie tylko graniem) czuję się "po zadku". Więc prosze pomużcie mi pomóc...
zacznij pisac swoja stronke.
wiekszosc forumowiczow, z tego co czytalem, tak zaczynala.
na poczatku cos prostego, potem dodajesz coraz bardziej skomplikowane elementy, potem bazy danych, itd.
w kursach i ksiazkach znajdziesz to samo, lepiej badz gorzej omowione.
w zasadzie to wszystko zostalo juz przerobione tu czy tam, przez tego czy tamtego, a pisanie stronki to swietny pomysl na stworzenie czegos 'swojego'.
oczywiscie twoje rozwiazania moga i pewnie beda powielac sie z innymi, juz istniejacymi, ale najwazniejszy jest fakt, ze sam to napisales ...
kupczak
8.04.2005, 19:19:10
Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból...
W przyszłości, jak koleś będzie Ci chciał dać 1000 zł za napisanie CMS'a, to tez mu powiesz 'jest dużo CMS'ów w necie'. Chodzi o to, żeby szkolić się i tworzyć enginy najszybsze przy najłatwiejszym dorabianiu do niego komponentow np. modułów.
Cytat
nie lubie sie bawic
a co chcialbys innego porobic?
moze od razu swojego CMS'a?
nic nowego nie napiszesz, wszystko bylo.
mozaby pomyslec - po co pisac, skoro ktos inny juz to napisal?
j00seph
8.04.2005, 20:32:07
Od czegoś trza zacząć
Ja proponuje tak :
(zakładam ze masz na hdd php,mysql)
sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie

, pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy
pozdrw.
bezimienny
9.04.2005, 09:22:03
Też jestem początkującym i muszę powiedzieć, że same przeczytanie kursów na niewiele ci się przyda, to jest tylko czysta teoria. Pościągaj sobie gotowe skrypty i zacznij je studiować aż zrozumiesz, to chyba najlepszy start.
najlepszym rozwiazaniem jest zaczac pisac cos samemu, bo majac pomysl uczysz sie utrwalasz swoja wiedze krok po kroku, czego nie wiesz, probujesz jeszcze raz, a potem mozesz zapytac na forum ... z forum zreszta tez mozesz sie duzo nauczyc, czytaj tez posty na inne tematy.
Vertical
9.04.2005, 09:36:02
Najlepiej zabrać się za praktykę (stwórz jakąś stronę [strony] itp.). Najpierw stwórz coś niezbyt skomplikowanego, a później to ulepszaj, dodawaj nowe opcje etc., bo z samych książek się nie da wiele nauczyć. Dobrym rozwiązaniem jest też nauka na podstawie przykładów. Ściągnij sobie jakieś skrypty (tylko nie phpBB, bo jest strasznie dziurawe

) i zobacz jak działają. Przyda się też od czasu do czasu zaglądnąć na forum
delta9
9.04.2005, 10:19:39
Cytat(j00seph @ 2005-04-08 20:32:07)
Od czegoś trza zacząć
Ja proponuje tak :
(zakładam ze masz na hdd php,mysql)
sklep internetowy ( oczywiści z panelem administracyjnym do dodawania produktów i danym przechowywamymi w bazie sql ) . Oczywiście to już było - ale takie rzeczy są teraz w cenie

, pozatym nauczysz sie na pewno paru nowych rzeczy
pozdrw.
sklep to dobry pomysl
sam zobaczysz ze im wiecej go bedziesz testowal tym wiecej niedociagniesz zobaczysz
a to najlepsza praktyka
Guest
10.04.2005, 14:26:28
No stary ja też mam 15 lat i ja zaczynałem od zwykłej instrukcji echo, później formularze i zmienne, kilka experymentów z różnymi funkcjami, pierwasza baza mysql... troche to trwało, bo wielu początkujących programistów chce od razu stworzyć coś wielkiego i żeby działało (A nie tak jak ja - 5 parse errorów to już kompa chciałem przez okno wyrzucić).
Nievinny
10.04.2005, 14:33:16
Jak na początek to 'Hello world!', potem zamówienia w plikach tekstowych, potem system zakładek oparty na MySQL (lub innej bazie) - ja tak zaczynałem, ale miałem dobrego przewodnika - "php i MySQL Vademecum Profesjonalisty"...
Cytat
Własnej stronki... Nie lubie się bawic, a w sieci jest pełno CMS'ów, więc jest to kolejny mój ból...
Dlatego jako początkującemu radzę stworzyć system CRM... no bez jaj. SKoro jesteś początkujący to: 'hello world' ->tablice-> pętle-> własne funkcje-> jakieś proste formularze-> zabawa na plikach -> księga gości na plikach.
Praktyka czyni mistrza...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.