Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odfiltrowywanie ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bumfank
Pytanie moze blache ale ja juz sie mecze troche tym smile.gif

problem jest taki:
mam skrypt na ktorym wywoluje:
  1. <?php
  2. # ile all rekordow
  3. $query  = &#092;"SELECT COUNT(*) FROM `tracklisty` WHERE `nazwa` = \" .intval($_GET['dzial']). \" \";
  4. $ile_all = mysql_result(mysql_query($query), 0) or die($query . '<p>' . mysql_error() . '</p>');
  5.  
  6. # aktualna strona
  7. $query = 'SELECT * FROM `tracklisty` WHERE `nazwa` LIKE '' . $dzial . '%' ORDER BY `id` DESC LIMIT ' . (intval($_GET['start']) > 0 ? intval($_GET['start']) : 0) . ', 30';
  8.  
  9. $result = mysql_query($query);
  10. ?>

nizej normalnie mysql_fetch_array

noi tutaj jest wszystko si, ale chce np jeszcze mocniej przefiltrowac dane,
zrobilem row o nazwie "pokaz" i wiadomo "tak" ze ma pokazac a "nie" nie pokazuj
i dodalem do skryptu:
  1. <?php
  2. $query = &#092;"SELECT pokaz FROM tracklisty WHERE pokaz='tak'\";
  3. ?>

na samej gorze jeszcze przed countem i dupa pokazuje mi wszystkie, nie odfiltrowywuje,
pomyslalem moze jakis mega error, zrobilem szybko skrypt tylko z ta funkcja i dziala bez zazutow.
jak inaczej moge to zrobic a staralem sie na kazdy znany mi sposob

odrazu mowie dla was moze byc to blache a ja sie dopiero ucze tego stuffu
jedrus4
  1. <?php
  2.  
  3. $query = 'SELECT *
  4.  FROM `tracklisty`
  5.  WHERE `nazwa` LIKE '' . $dzial . '%'
  6.  AND pokaz='tak'
  7.  ORDER BY `id`
  8.  DESC LIMIT ' . (intval($_GET['start']) > 0 ? intval($_GET['start']) : 0) . ', 30';
  9.  
  10. ?>

musisz dodac warunek pokaz='tak' - przeciez wykonujesz kolejne zapytanie.
bumfank
wiec powiem ci tak nie dziala winksmiley.jpg

robi sie takie cos ze wogole nie pokazuje zadnych linkow

ale count dziala i tworzy tyle podstron ile jest rekordow w bazie na limit 30
i pokazuje puste strony ale jak mowie pokazuje liczbe podstron.

EDIT:

doszedlem jak zrobic to smile.gif
dodalem to AND do count()

pozniej w petli while dodalem nizej ifa $tablica[`pokaz`] == tak
i juz dziala wporzadku smile.gif

EDIT2: hmmm zachowanie skryptu jest coraz lepsze smile.gif bo teraz dziala w taki sposob ze nie pokazuje ilosci podstron ale one istnieja smile.gif sami zobaczcie: http://techno-club.com/stronka/tracklisty_...ial=z&start=420
a tutaj:
http://techno-club.com/stronka/tracklisty_d.php?dzial=z nie widzi tej podstrony widzi inna ktora ma ID najwyzszy bo przed chwila dodany
zaznacze ze jest okolo 430 rekordow i ustawilem specjalnie na NIE wszystkie zeby wiedziec czy bedzie liczyc czy nie smile.gif

EDIT3: hmmm za duzo tych editow i znowu cos zedytowalem i dziala teraz juz na 100% sii smile.gif przynajmniej mi sie wydaje smile.gif dodalem jeszcze AND do #aktualna strona w wywolaniu sql i teraz ni etworzy podstron i sie ladnie pokazuje winksmiley.jpg

thx for hlp jak co bede pisal winksmiley.jpg
jedrus4
Cytat(bumfank @ 2005-04-09 00:24:02)
wiec powiem ci tak nie dziala winksmiley.jpg

a ja Ci powiem tak - musi dzialac albo masz blad w LIKE ...
a robienie tego pozniej z dodatkowa petla jest glupota - po to korzysta sie z baz danych aby otrzymywac gotowe do obrobienia wyniki. a uzywajac petli niepotrzebnie wyciagasz z bazy za duzo informacji i mielisz je pozniej za pomoca skryptu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.