Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL zamiast sesji :|
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Guest
No to chce zrobić "cookie w MySQL" czyli stworzyć tabelę która ma listę zalogowanych użytkowników i przy każdym wywołaniu strony sprawdzać czy użytkownik jest zalogowany czy nie. Ma to plusy i minusy, ale pytam czy fajny/opłacalny pomysłquestionmark.gif
Ociu
Chyba system sesji.

W pewnym sensie + ma, np. ilość sposobów sprawdzenia czy użytkownik jest zalogowany (ja jak narazie nalazłem aż 2 smile.gif )
Guest
No właśnie moim zdaniem byłoby to lepsze od cookis ale znacznie wolniejse sad.gif.
hmmm
obsluge cookie nie wszyscy maja wlaczona tongue.gif

wiec co - mysql czy sesje?
bo tak ogolnie, to pomysl fajny ...
jestem jednak ciekaw, o jakich stratach w czasie mowicie. ile to moze wynosic?
Vertical
Pomysłowe, ale dużo wolniejsze. Przy dziesięciu użytkownikach nie będzie odczuwalne jakieś większe obciążenie, ale kiedy użytkowników ma być więcej, możę to naprawdę spowalniać proces. Raczej wybrałbym sesje.
hwao
Wg mnie najlepsze sa sessje na bazie danych :-) to jeszcze zalezy czasem lepiej zrobic sesje oparta o baze danych.
dr_bonzo
Sesje to sesje, a mysql to sposob przechowywanie danych sesji.
User jest identyfikowany po wartosci ciasteczka (lub przez przekazanie parametru w URLu).
Ale po co to robic --> session handler + autoryzacja daja ci od razu dane o zalogowanych userach: sprawdzasz stan zalogowania usera i juz wiesz ilu jest zalogowanych.
--
ten post mial byc pod postem hmmm'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.