No to chce zrobić "cookie w MySQL" czyli stworzyć tabelę która ma listę zalogowanych użytkowników i przy każdym wywołaniu strony sprawdzać czy użytkownik jest zalogowany czy nie. Ma to plusy i minusy, ale pytam czy fajny/opłacalny pomysł
Ociu
9.04.2005, 18:36:35
Chyba system sesji.
W pewnym sensie + ma, np. ilość sposobów sprawdzenia czy użytkownik jest zalogowany (ja jak narazie nalazłem aż 2 )
Guest
9.04.2005, 18:48:13
No właśnie moim zdaniem byłoby to lepsze od cookis ale znacznie wolniejse .
hmmm
9.04.2005, 20:08:43
obsluge cookie nie wszyscy maja wlaczona
wiec co - mysql czy sesje? bo tak ogolnie, to pomysl fajny ... jestem jednak ciekaw, o jakich stratach w czasie mowicie. ile to moze wynosic?
Vertical
9.04.2005, 20:13:12
Pomysłowe, ale dużo wolniejsze. Przy dziesięciu użytkownikach nie będzie odczuwalne jakieś większe obciążenie, ale kiedy użytkowników ma być więcej, możę to naprawdę spowalniać proces. Raczej wybrałbym sesje.
hwao
9.04.2005, 20:15:53
Wg mnie najlepsze sa sessje na bazie danych :-) to jeszcze zalezy czasem lepiej zrobic sesje oparta o baze danych.
dr_bonzo
9.04.2005, 20:17:24
Sesje to sesje, a mysql to sposob przechowywanie danych sesji. User jest identyfikowany po wartosci ciasteczka (lub przez przekazanie parametru w URLu). Ale po co to robic --> session handler + autoryzacja daja ci od razu dane o zalogowanych userach: sprawdzasz stan zalogowania usera i juz wiesz ilu jest zalogowanych. -- ten post mial byc pod postem hmmm'a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.