Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niechciana zmiana
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tsiru
Cześć !
Mam problem - kiedy wczytuje do zmiennej $text jakieś słowo, ze znakami takimi jak cudzysłów i apostrof, np. "don't",
to zamienia mi je na \"don\'t\". Jeżeli te zmienną przekaże dalej, to wychodzi \\\"don\\\'t\\\", pużniej \\\\\\"don\\\\\\'t\\\\\\" itd. Wiecie może co zrobić, aby niezamieniało znaków w zmiennej ?
PS. I Jakie kodowanie znaków jest domyślne dla php, bo zamiast poslkich znaków w zmiennych pobranych z plików zapisanych w ISO-8859-2, mam krzaki.
strife
strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

albo w. regularne..
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $preg = preg_replace('##is', '', $text);
  5.  
  6. ?>

Pozdrawiam!
Leezard
@scarface:

a nie strip_slashes? poza tym jesli przyjmujesz zmienne od usera to mozna sie pobawic ustawieniami magic_quotes_gpc (ini_set)
strife
Cytat(Leezard @ 2005-04-09 22:03:25)
@scarface:

a nie strip_slashes? poza tym jesli przyjmujesz zmienne od usera to mozna sie pobawic ustawieniami magic_quotes_gpc (ini_set)

Nie.. strip_slashes tylko => stripslashes();. Tak pomylilo mi sie.. axesmiley.png

Pozdrawiam!
Leezard
no i qrde chcialem byc madrzejszy i tez zrobilem babola winksmiley.jpg jasne ze stripslashes();
Tsiru
Dziękuje wam bardzo, działa świetnie aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.