Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie, rozne jezyki, rozne znaczki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kidu
czesc.
zabieram sie za pisanie stronki, ktora bedize musiala obslugiwac kilka jezykow, przy czym nie wiadomo jakich biggrin.gif. Napewno polski i angielski, ale byc moze rowniez ktores z tych z "dziwnymi znaczkami" czyli rosyjski, chinski, japonski, turecki itd... (dokladnie nie wiem ktore). W zwiazku z tym mam problem i pytanie do was, jako obeznanych w temacie. Jak to technicznie zrealizowac, by strona byla poprawnie wyswietlana w kazdym jezyku, zeby nie robily sie jakies krzaki i dodatkowo zeby przy edycji sie nie sypala?

Teraz glupi wywod: ludzie w innych krajach (tak jak my w naszym) wprowadzaja do formularzy ich wlasne narodowe znaczki, ktore potem sa zapisywane w bazie danych. Teraz zakladam ze ktos z Polski chce napisac wersje jezykowa powiedzmy japonska. Poprostu wkleja przetlumaczone znaczki do textarea i wysyla do bazy. No i tu pojawia sie problem, jak to zapisac w bazie i potem wyswietlic? Domyslam sie ze trzeba to przekonwertowac na UTF-8 przed zapisaniem do bazy, ale jak? Jakie dane musze do tego miec oprocz tekstu do konwersji? Wyswietlenie na stronie tekstu w UFT nie powinno byc trudne bo to chyba tylko ustawienie charsetu na UTF-8 i wyswietlenie danych prosto z bazy. A co z tym jak ktos chce edytowac ten tekst w textarea? Jak zrobic zeby sie poprawnie wyswietlal i ponownie zapisywal? Czy jakies zmiany w dokumencie html w ktorym jest wyswietlany textarea czy jak? I chodzi o to zeby bylo to uniwersalne.

Przepraszam za takie dziwne i pewnie lamerskie pytania, ale nie znam sie na tym i prosilbym o jakas pomoc.
matid
Jeśli dokument będzie miał ustawione kodowanie UTF-8 to AFAIK wszystko co się wpisze do textarea, itp. też będzie miało kodowanie UTF-8.
kidu
czyli poprostu ustawienie charset=utf-8 zarowno w panelu adm jak i na stronie i to co idzie z formularza do php jest juz zakodowane w UTF-8 bez znaczenia w jakim to jezyku jest napisane? i to mozna bezposrednio do bazy ladowac normalnie i potem wyswietlac, nie przejmujac sie kodowaniem znakow i innymi rzeczami?

jesli tak jest, to byloby qrde niesamowicie proste wyjscie z sytuacji winksmiley.jpg

edit:

a jak jest z utf w przegladarkach? czy stosowanie tego powoduje jakies problemy w interpretacji czy nie?
_Mateo
ja się jeszcze nie spotkałem z jakimiś bledami, ale przy polskich znakach roznie bywalo smile.gif
psq
Hej. ja mam problem.
Mam zrobioną strone. w HTML. Dodalem do niej jedynie jedeną funkcje php. Ale nie jest to ważne. Chodzi raczej o to: Mam Apache z php wszytko działa, ale jezeli tą samą strone zapisze w php i otworze to nie mam literek "Ś" itp. polskie znaki nie wszystie ale czesc znika... IDENTYCZNY plik tylko z rozszerzeniem *.htm ma te znaki.. wie ktos co ten skrót psuje?? :/
Mecze sie juz dwa dni:/ po wyslaniu na serwer w internecie jest tak samo. A przeciez jak zostawie w htm to mi ta funkcja php nie dziala (sonda akurat tutaj).. i juz ne wiem.. please HELP sad.gif sad.gif sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.