Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zastępowanie każdej litery inną
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Deviant
Na początku witam wszystkich, gdyż to mój pierwszy post smile.gif

A teraz opis mojego problemu:
Chcę napisać kod który zastępuje każdy znak innym znakiem a następnie zastąpiony łańcuch znaków przywraca do pierwotnej formy. Napisałem coś takiego lecz to nie działa tak jak nym chciał. Dopiro zaczynam swoję przygodę z php więc nie wiem czy obrałem dobre założenia ale skoro nie działa to pewnie nie sad.gif
  1. <?
  2. $lancuch=&#092;"boczek\";
  3. $co = array(&#092;"a\", \"c\", \"e\", \"f\",\"h\", \"j\", \"l\", \"n\", \"p\", \"s\", \"w\", \"x\", \"z\", \"ż\", \"ł\", \"š\", \"v\", \"1\", \"3\", \"5\", \"7\", \"9\",\"b\", \"d\", \"f\", \"g\",\"i\", \"k\", \"m\", \"o\", \"r\", \"t\", \"u\", \"y\", \"q\", \"?\", \"ę\", \"o\", \"/\", \"2\", \"4\", \"6\", \"8\", \"0\");
  4. $na = array(&#092;"5\", \"7\", \"9\",\"b\", \"d\", \"f\", \"g\",\"i\", \"k\", \"m\", \"o\", \"r\", \"t\", \"u\", \"y\", \"q\", \"?\", \"ę\", \"o\", \"/\", \"2\", \"4\", \"6\", \"8\", \"0\",\"a\", \"c\", \"e\", \"f\",\"h\", \"j\", \"l\", \"n\", \"p\", \"s\", \"w\", \"x\", \"z\", \"ż\", \"ł\", \"š\", \"v\", \"1\", \"3\");
  5.  
  6. $zak = str_replace($co, $na, $lancuch);
  7. $odk = str_replace($na, $co, $zak);
  8. echo &#092;"Hasło: $lancuch <br> Zakodowane: $zak <br> Odkodowane: $odk\";
  9. ?>

Postępowałem zgodnie ze wskazówkami z któregoś z postów dotyczącego podobnego zagadnienia
Ociu
Nie wiem czy dobrz zrozumiałem...
  1. <?php
  2. $wyraz = 'ble !';
  3. $arr = array(&#092;"a\" => \"5\", \"etc\" => \"something\");
  4. foreach($co => $naco AS $arr)
  5. {
  6. $znaki = str_replace($co, $naco, $wyraz);
  7. print 'Zmienilem '.$co.' na '.$naco;
  8. }
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.