Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciek022
Napisłem (a właściwie miałem taki zamiar) mały skrypt z formularzem na tej samej stronie co kod interpretujący formularz.. Dane z formularza wysyłam matodą post i.... kod php nie widzi danych z formularza w zmiennej $_POST[].. Poniżej zamieszczam kod. Może nie widze błedu po prostu.. Prosze o pomoc.
Mam php5.0.2 + mysql4.1.2 + Apacha 2.0.52.. Wszystko chodzi pod win2k.
  1. <html>
  2. <head>
  3. <meta http-equiv=\"Content-type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\">
  4. </head>
  5. <body>
  6. <form action=\"a.php\" method=\"post\" enctype=\"text/plain\">
  7. level: <input type=\"text\" name=\"level\" value=\"10\" maxlength=\"2\"><br>
  8. <input type=\"submit\" value=\"wyślij\"><br>
  9. </form>
  10. <hr width=\"80%\">
  11. <?
  12. if (isset($_POST[&#092;"level\"])) {
  13. echo 'tak';
  14. } else {
  15. echo 'nie';
  16. }
  17.  
  18. ?>
  19. </body>
  20. </html>

Instrukcja if wyświetala "nie".. ocb?=/
mike
1. Temat w żaden sposób nie jest związany z php5.
2. Wywal ze znacznika <form> atrybut enctype="text/plain" i bedzie działać.
FiDO
Przenosze na php Poczatkujacy.
NuLL
Na przyszłość jeśli nie wiesz coś dzieje z danymi typu $_POST dopisz poprostu print_r($_POST);
maciek022
Hmmm... No fakt.. Moze to wiele wspólnego z php5 nie miało.. Zasugerowałem sie tym, ze w php4 nigdy takiego problemu nie miałem. Mój błąd - przepraszam.

Co do print_r( $_POST ) jako wynik otrzymuje tylko "Array()" z czego wiele nie wynika.

Natomiast po wywaleniu enctype="text/plain" działa.. Wielkie dzięki!:) Ale zastanawia mnie fakt dlaczego tak sie dzieje? Czy nie moge wogóle określić formatu przesyłanych przez formularz danych, jeżeli ma on działać pod php??
mike
Możesz ale żeby dane byłu widoczne powinieeś użyć:
  1. application/x-www-form-urlencoded

czyli wartości domyślnej winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.