Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja której nie ma, a tek serio jest...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
therifler
Myślałem że wywale przy tym... Normalnie to nigdy nie miałem takiego problemu.... Nie wiem co teraz się stało ale szook...

A teraz do rzeczy : aarambo.gif

mam pewien skrypt który posiada plik index.php
  1. <?
  2. include('config.php');
  3. include($domain.'include/header.php');
  4. include($domain.'include/logon.php');
  5. include($domain.'include/templates.php');
  6. include($domain.'include/emots.php');
  7. include($domain.'include/render.php');
  8.  
  9. render();
  10.  
  11. include($domain.'include/footer.php');
  12. ?>

później plik render.php w katalogu include
  1. <?
  2. function render()
  3. {
  4. global $domain;
  5. $template='test';
  6. $file=include($domain.'/templates/'.$template.'/index.html');
  7. $rendered=str_replace('<!-- LOGON -->','logowanie',$file);
  8. echo $rendered;
  9. }
  10. ?>

a teraz gwóźdź programu aaevil.gif

Kod
Fatal error: Call to undefined function: render() in /home/michal2/public_html/therifler/testcms/index.php on line 9

Nie widzi funckcji render która znajduje się w pliku render.php który z resztą jest dołączany do index.php biggrin.gif weźcie mi powiedzcie gdzie tu błąd bo z kolegom już omało się o to nie pozabijaliśmy biggrin.gif pozdrovionka biggrin.gif

---
jak ktoś kto mi odpowie dobrze jest z Częstochowy to ma broVarka u mnie biggrin.gif
dr_bonzo
Sprobuj uzyc require_once() zamiuast include w render()
therifler
buuu. prubowalem... - czyli lipa - nie działa sad.gif
sobstel
czy aby na pewno wczytuje render.php? umiesc w pliku render.php np. echo "test"; i zobacz czy sie pokazuje. albo if (function_exists('render.php')) echo 'jest'; raz w render.php po zadeklarowaniu funkcji i drugi raz przed jej wywolaniem
rogrog
na pewno plik się nie włącza... albo się włącza z błędami
dr_bonzo
Mozliwe, wiki.php.pl:
Cytat
Obie instrukcje są identyczne, z jednym wyjątkiem dotyczącym obsługi błędów. Jeżeli nie uda się wykonać include, zostanie wygenerowany błąd typu Warning, ale skrypt będzie wykonywany dalej. Jeżeli natomiast nie uda się wywołanie require, zostanie wygenerowany błąd typu Fatal Error, co pociągnie za sobą zatrzymanie wykonywania skryptu.

@therifler: moze masz zly poziom reportowania bledow (jesli dostajesz tylko Fatala): ustaw
error_reporting( E_ALL )
i sprawdz to jeszcze raz
therifler
Hmmm, czemu jak ja się dotykam php to powstają niewytłumaczalne błędy? smile.gif aarambo.gif

Ok, testowałem dodawanie jakiś function_exist... (wynik negatywny) dodałem na początku skryptu index.php
Kod
<?php
error_reporting( E_ALL );
?>

błąd ten sam ;D można go podziwiać na :
http://www.michal2.aplus.pl/therifler/testcms

A ponieważ dochodze do wniosku że bez odpowiedniego wglądu w kody to nikt tu nic nie wskura [ ps. czy nie fascynujący problem? ] biggrin.gif
A oto kody źródłowe z zedytowanym plikiem config biggrin.gif (wycięte hasła)
http://www.michal2.aplus.pl/therifler/download/kody.zip

pozdrawiam was smile.gif postójcie z powrotem szybko winksmiley.jpg
dr_bonzo
Jak ty inkludujesz te pliki!!!
Otworz sobie w przegladarce: $domain.'include/header.php (z podstawieniem wartosci pod $domain) i zobacz co idzie do php -- pusty plik
includuj lokalnie!!!!:
include( './include/header.php' );
therifler
no dobra... ale wtedy mam problema już z moją psychiką... bo jak zincluduje plik z innej parafi (z innego katalogu) i jak tam chce include do jakiegoś innego katalogu to chrzan mi się robi... biggrin.gif ale spoko...

-- Edit.. teraz to wypas extra blashka biggrin.gif thx biggrin.gif odpowiedz jeszcze na to powyżej i jestem really happy biggrin.gif czemu tu nie ma emotikonki pod tytułem "Jestem idiotą" ? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.