Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak pozbyc sie zmiennej POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
usiek00
Używam zmiennych post, ale w pewnym momencie pokrywają mi się one na stronie i otwiera się to co ni powinno. Czy da się jakoś zrobić aby skasować jakąś dana wartość POST questionmark.gif
SongoQ
Nie bardzo zrozumialem o co Ci chodzi, ale jak moga Ci sie zmienne POST pokrywac. Tablica POST jest uzupelniania warosciami z formularza za karzdym przeslaniem formularza. Jesli chesz sie pozbyc jakiejs zmiennej to tak jak ze zmiennymi i tablicami unset.

Wydaje mi sie ze masz cos zle skonstruowana aplikacje ze musisz sie pozbywac posta.
dr_bonzo
Moze masz register_globals wlaczone, wylacz je i przepisz wszyzstko od nowa (poszukaj na forum o registe_globals a berdziesz weiedzial jak).
SongoQ
@dr_bonzo Tylko ze pytal sie konkretnie o POST.

Dobrze sformulowane pytanie to polowa sukcesu smile.gif
dr_bonzo
Zrozumialem ze zmienne przekazane przez post pokrywaja sie (nadpisuja/sa nadpisuwane) ze zmiennymi w skrypcie (co moze wystepowac przy register globals On).

Teraz juz nie rozumiem nic smile.gif
Pigula
jezeli na jednej stronie masz jedna zmienna ktora ma ci przekazac dwie wartosci to chyba jedynym rozwiazaniem jest wprowadzenie drugiej zmiennej. albo if zabezpiecz strone jak jest niewlasciwy to nie wyswietla.
usiek00
Nie wiem czy dobrze opisalem problem. Wyjasnie go na przykladzie bynajmniej sie postaram smile.gif.

Wybieram odpowiednia opcje np: faktury, nowy, szukanie czy zmiany
do zmiennej pole zostanie przypisana jedna z wartosci

1. <form action=\"wybor.php?f=<? echo $fakt; ?>&n=<? echo $noty; ?>\" method=\"POST\">
  2. <select name=\"pole\">
  3.  <option value=\"\">
  4.  <option value=\"faktury\">Wprowadzanie faktur
  5.  <option value=\"noty\">Wprowadzanie NOT
  6.  <option value=\"szukanie\">Szukanie
  7.  <option value=\"zmiany\">Zmiany
  8. </select>
  9.  <input type=submit value=\">>>\"> 
  10.  
  11. if($pole=='faktury')
  12. {
  13.  
  14. echo \"cos tam ...\";
  15. }
  16.  
  17.  
  18.  if($pole=='noty')
  19. {
  20.  
  21. echo \"cos tam ...\";
  22.  }
  23.  
  24.  
  25.  if($pole=='zapis')
  26. {
  27.  if ($est1 == false) {
  28.  
  29. echo \"<font color=\"Red\">Kwota przelewu musi być cyfrą !!!</font><br>\";
  30. $blad++;
  31. }
  32.  
  33. if ($firma == '' )
  34. {
  35. echo \"<font color=\"Red\">Trzeba podać nazwę firmy !!!</font><br>\";
  36. $blad++;
  37. }
  38. }

tak po okrojeniu wyglada moj plik w ktorym jest to zapisane i teraz tak jak wybiore np. faktury to pojawia mi sie to co jest w fakturach, ale jak zaraz po tym wybiore np. noty to otwiera mi sie if($pole=='zapis') i mam kilka linijek czerwonych bo takie zmienne jak $est1 czy $firma sa puste, ale chodzi o to dlaczego to sie otwiera questionmark.gif Jak wybiore ponownie Noty to pojawi sie wlasciwa strona. Tak samo sie dzieje jak bym szedl w druga strone czyli jak otworzylem Noty za pierwszym raze jest OK, jak chce otworzyc Faktury to otwiera mi sie if($pole=='zapis') questionmark.gif?

Dobra już wiem dlaczego mam taki problem.

Po prostu zmiennej przypisuej wartosc i dlatego mi sie uruchamia tamto.
  1. <?php
  2.  
  3. <input type=&#092;"hidden\" name=\"pole\" value=\"zapis\">
  4. ?>

tongue.gif

A żeby było jeszcze lepiej to nie pozamykałem w kilku miejscach </form> i dlatego sie kopalo withstupidsmiley.gif withstupidsmiley.gif withstupidsmiley.gif withstupidsmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.