Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP dev 5 i MSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Login
Witam!
mam zainstalowane u siebie PHPDEV 5 i jak mogę nanim uruchomić MSQL?
crash
Tak samo jak na staszych wersjach php? Ładując odpowiednie rozszerzenie... Na stronie ze snapshotami dev'a masz link do odpowiednich wersji rozszerzeń...
Login
?
Jakoś nie zrozumiałem
crash
php.ini:
Kod
extension=php_msql.dll
Login
mam zmienić
Cytat
extension=msql.dll
na
Cytat
extension=php_msql.dll
?
I jak jest skonfigurowana ta baza danych?
SongoQ
Zmien na taka nazwe jaka masz w ext.

Cytat
I jak jest skonfigurowana ta baza danych?

Instalujesz tworzysz sobie userow i laczysz sie z baza. Przyklady masz na php.net
Login
w pliku ext DAT mam tam taką linijkę
Cytat
php_mssql.dll
i to mam wkleić w tamoto miejsce w php.ini
A jak to zrobię to co dalej?
SongoQ
Cytat
i to mam wkleić w tamoto miejsce w php.ini  A jak to zrobię to co dalej?

Plik libmysql.dll musi znajdowac sie w glownym katalogu php, nastepnie reset apache i powinno dzialac.
Login
akurat mam plik Libmysql.def A gdzie jest głóny katalog? phpdev5? I jaka jest nazwa bazy danych, nazwa użytkownika i hasło
SongoQ
Cytat
akurat mam plik Libmysql.def

Hm nie wiem czy to akurat ten pliczek, powinien byc dll

Cytat
A gdzie jest głóny katalog? phpdev5?

Tam gdzie masz php.exe

Cytat
I jaka jest nazwa bazy danych, nazwa użytkownika i hasło

Login i haslo dla admina zakladales podczas instalacji. Polacz sie jakims klientem na stronie mysqla.com masz kilka programow do zarzadzania sciagnij utworz bazke usera. Jesli uda Ci sie odpalic php z obsluga mysqla to juz mozesz pisac aplikacje ktore laczy sie z baza.
Marcin_m
Właśnie, o dziwo mam problemy z mysql przy php5. Przy php4 wszystko mi ładnie działa, natomiast w php5, choć mogę załadować np. php_gd2.dll, to już przy php_mysql.dll wyskakuje mi błąd "nie można odnaleźć modułu" (choć moduł jest).
SongoQ
OK modul moze masz ale brakuje pliku libmysql.dll
Login
a mogę jakoś osobno zainstalować tego phpmyadmin?
Marcin_m
libmysql.dll też mam, w katalogu php jak być powinno... może muszę coś dodać do apacha, albo coś jeszcze zrobić? Hmm... myśle jeszcze nad tym aby przeinstalować mysql'a...(choć tak jak mówie, w php4 wszystko ładnie mi wychodzi).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.