Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znow ramki.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Erbit
Forum dla poczatkujacych wiec mam nadzieje, ze nie dostane kuksanca za powtorke tematu. Zapewne tu juz nyl nieraz poruszany, ale szkajac FRAME, IFRAME jest tego tyle, ze nie moglem sie doszukac.

Mam oto taki kod
  1. <FRAMESET rows="95,*" " framespacing="0" frameborder="0" border="0" ALIGN="left">
  2. <FRAMESET cols="600,*" " framespacing="0" frameborder="0" border="0" ALIGN="left">
  3. <FRAMESET rows="70,*" " framespacing="0" frameborder="0" border="0" ALIGN="left">
  4. <FRAME SCROLLING="no" NAME="GORA" SRC="../glowne/napis.html" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0>
  5. <FRAME SCROLLING="no" NAME="LICZNIK" SRC="../cgi-bin/licznikhtml/licznik.cgi" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0 border="0" ALIGN="center">
  6. <FRAME SCROLLING="auto" NAME="komunikator" SRC="../glowne/logo_ramka.html" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0 border="0" ALIGN="left">
  7. <FRAMESET cols="100,*" framespacing="0" frameborder="0" border="0" ALIGN="left">
  8. <FRAME SCROLLING="no" NAME="MENU" SRC="../glowne/menu.html" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0 border="0" ALIGN="left">
  9. <FRAME SCROLLING="auto" NAME="GLOWNA" SRC="../glowne/start.html" MARGINHEIGHT=0 MARGINWIDTH=0 border="0" ALIGN="left">

w jaki sposob napisac to w php (domniemam, ze include) ale w taki sposob by zachowac ustawienia np. 'rows="95,*" "' i inne..

Dziekuje za pomoc. Ewentualnie jesli ktos wie gdzie taki temat poruszano - prosze o wskazanie link do tematu. smile.gif
Pigula
chcesz ten kod zapisac miedzy znacznikami <?php....?> questionmark.gif
  1. <?php
  2. echo '<FRAMESET rows=\"95,*\" \" framespacing=\"0\" frameborder=\"0\" border=\"0\" ALIGN=\"left\">'; //i tak dalej wszystko
  3. ?>
Erbit
Nie...nie chce go zastapic na zasadzie ktora podales.

Chce pozbys sie ramek z index, ale tak by strona wygladala tak samo.

Co prawda wiem, ze strace funcjonalnosc ramek i czek amnie wiecej pracy, ale z tym bede dawal juz sobie rade.
Pigula
no to wstawiasz div'y albo budujesz strone w tabeli (lepiej div'y) i jak masz linki w menu to tworzysz je na zasadzie index.php?dzial=3 i pozniej w miescu gdzie masz glowne okno sprawdzasz $_GET['dzial'] i switchem includujesz odpowiednia strone. moja wypowiedz moze przypominac belkot ale ogolny sens zachowalem tongue.gif
Erbit
Belkot - ale to nie Twoja wina, tylko moja bo jest to dla mnie (jeszczce) malo zrozumiale.

Dziekuje... popatzre przeanalizuje - to juz cos !

Pozdrawiam.
SongoQ
Zastanow sie jak bys to sam rozwiazal, a nastepnie jestli nie wiesz jak wykonac to szukaj wtedy pomocy na forum.
Erbit
Cytat(SongoQ @ 2005-06-05 10:50:17)
Zastanow sie jak bys to sam rozwiazal, a nastepnie jestli nie wiesz jak wykonac to szukaj wtedy pomocy na forum.

No tak... a niby co ja zrobiłem ? Moja znajomosc php jest niewielka (zadna) opieram sie natomiast na wiedzy zdobytaj przy PERL (CGI). Niestety pomimo pewnych wspolnych cech php jest zupelnie inne niz CGI.

Zdaje sobie sprawe, ze jest to do zrobieinia w php (glowny problem to pozbycie sie ramek). Szukam roznych ropzwiazan tego problemu, ocenie swoje mozliwosci, ocenie efekty jakie beda przy kazdym rozwiazaniu - wtedy zdecyduje jak rozwiaze.

Jeśli ktoś będzie miał pomysły - zapraszam.. temat dla mnie nadal otwarty.
SongoQ
php i PERL to prawie to samo idea tworzenia oprogramowania ta sama. Jesli wiesz jak bys to rozwiazal w PERLu to w php bedzie tak samo.

Odnosnie do tego co potrzebujesz to nie jest to kwestia jezyka programowania tylko wykorzystania htmla.

Jak juz pisal @Pigula efekt taki mozna osiagnac uzywajac DIV. Poprzegladaj jakies manuale o divach, pokombinuj a jak nie bedziesz wiedzial jak ustawic, wypozycjonowac to pisz na forum. Bo niektore rzeczy nie jest tak latwo zrobic dla osoby ktora nie miala z tym stycznosci.
Erbit
Dziekuje.

Odpowiedz namierzylem tu: http://www.pajaczek.pl/modules.php?op=modl...=article&sid=96

Pigula - dziekuje - Twe podpowiedzi tez sie przydadza odnosnie menu.

Jelsi na tym forum problem tez byl opisywany to przepraszam za link do innego, ale tam wlasnie znalazlem rozwiazanie..

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.