Pisze stronke w php. Prosta baza danych. Jedna tabllica nie ma potrzeby wiecej.
napisałem skypt logowania z wykorzystaniem mysql , poniewaz bedzie to metoda najlepsza ( tak mi sie wydaje), bo stronka bedzie wyswietlana na róznego typu urzadzeniach mobilnych i boje sie ze sesje czy cooki moga zawieść. jesli macie jakies inne propozycje to prosze o podpwiedź.
no i napisałem skrypt
<html> <head> <title>.:Mobilna sieć:.</title> <meta http-equiv=\"Content-language\" content=\"pol-PL\" /> <meta name=\"MSSmartTagsPreventParsing\" content=\"TRUE\" /> <meta name=\"generator\" content=\"eZ publish\" /> <style type=\"text/css\"> <!-- .style1 {font-size: 24px} --> </style> <META http-equiv=Content-Type content=\"text/html; charset=windows-1250\"> <META content=\"MSHTML 6.00.2800.1479\" name=GENERATOR></HEAD> <base> </head> <?php @ $uzytkownik = $_POST['uzytkownik']; @ $haslo = $_POST['haslo']; { //Użytkownik musi podać identyfikator i hasło ?> <center> <h1>Zaloguj się</h1> Ta strona jest zatrzeżona. <form method = 'post' action = \"home.php\"> <table border = \"0\"> <tr> <th> Użytkownik </th> <td><input type = \"text' name = \"uzytkownik\"></td> </tr> <tr> <th> password </th> <td><input type = \"text' name = \"haslo\"></td> </tr> <tr> <td colspan = \"2\" align = \"center\"> <input type = submit value = \"Zaloguj się\"> </td> </tr> </form> </center> <?php } else { //połącz się z bazą MySQL $mysql = mysqli_connect('localhost', 'uwierzytel', 'uwierzytel' ); if(!$mysql) { exit; } //wybierz właściwą bazę danych $wybrana = mysqli_selectdb($mysql, 'uwierz'); if(!$wybrana) { exit; } //znajdź pasujący wiersz $zapytanie = \"select count(*) from uwierzytelnieni_uzytkownicy where uzytkownik= '$uzytkownik' and haslo= '$haslo'\"; $wynik = mysqli_query( $mysql, $zapytanie); if(!$wynik) { exit; } $ile = $wiersz[0]; if ( $ile > 0) { // podana kombinacja: identyfikator i hasło jest prawidłowa } else { //Kombinacja nie jest ok } } ?>
No i co sie dzieje? A mianowicie nic ! przelatuje przez niego nic nie robiac idac do nastepnej strony. Nie pokazuje ze hasło złe dobre, czy sie połaczył. uzywam easyphp.
prosze Was o zweryfikowanie skryptu lub o doradzenie alternatywnej metody bezpiecznego logowania
Z góry dzięki.
Pozdrawiam Lekki